România susţine semnarea Acordului de Liber Schimb între UE și Vietnam

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România susţine semnarea Acordului de Liber Schimb între UE și Vietnam

Economie 28 Martie 2019 / 17:25 854 accesări

Mediile de afaceri din UE și Vietnam vor avea noi avantaje prin eliminarea unui număr important de taxe vamale după semnarea acordului comercial între cei doi actori ai sistemului internațional. Acesta, alături de organizarea, la Bucureşti, a unui forum de afaceri româno-vietnamez au fost principalele teme abordate în cadrul întrevederii de astăzi a ministrului Ştefan-Radu Oprea cu ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, E.S. Dang Tran Phong.

Forumul economic se va organiza în marja vizitei la București a prim-ministrului Nguyen Xuan Phuc, ca urmare a invitaţiei transmise de premierul român, doamna Viorica Dăncilă, forum la care vor participa importante companii vietnameze, ce se vor afla în perioada 14-16 aprilie 2019 în misiune economică în România.

Cei doi oficiali au apreciat oportunitățile de cooperare concrete, în domenii de interes comun,cum ar fi: energia, petrolul şi gazele, industria auto și IT-ul. Antreprenorii care îl însoțesc pe premierul vietnamez au posibilitatea unor întâlniri B2B în cadrul forumului de afaceri româno-vietnamez, care se va organiza în luna aprilie cu sprijinul Camerelor de Comerț și Industrie din cele două țări.

În cadrul aceleiași întâlniri, ministrul Oprea l-a asigurat pe diplomatul vietnamez de sprijinul României pentru semnarea Acordului de Liber Schimb. Subiectul este unul prioritar pe agenda Preşedinţiei României la Consiliul UE şi s-a aflat şi pe agenda reuniunii informale a miniştrilor comerţului din luna februarie a.c., de la Bucureşti. Oficialul român a invitat, în acest context, partenerii vietnamezi să se alăture mesajului transmis de România către comunitatea europeană de business pentru promovarea unui cadru de comerț internațional bazat pe reguli.„Este important să transmitem un mesaj comun pe plan internaţional şi să creăm noi oportunități de afaceri pentru companiile din cele două ţări, în special pentru IMM-uri”, a spus ministrul Oprea.

Vietnamul este unul dintre partenerii importanţi şi tradiţionali ai României în Asia de Sud-Est. La 31 decembrie 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat 214,9 milioane USD, în scădere cu 5,32% față de aceeași perioadă din 2017. Exporturile s-au situat la 45,04 milioane USD, iar importurile au atins cifra de 169,89 milioane USD. Pe perioada ultimilor 10 ani s-a înregistrat o evoluție semnificativă în schimburile comerciale ale României pe relația Vietnam (+ 108,7% față de 31.12.2009). Exporturile au crescut cu 164%, iar importurile s-au dublat.

Taguri articol


12