Românii - locul 9 în lume la consum de alcool. Tu cum stai?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Testării Consumului Personal de Alcool. Testează-te și tu! Românii - locul 9 în lume la consum de alcool. Tu cum stai?
Sănătate 22 Mai 2019 / 15:45 2035 accesări 0 comentarii

România ocupă un nefericit loc 8 în Europa și un și mai neonorant loc 9 în lume în clasamentul dat de consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media Uniunii Europene de 9.8 l, potrivit ultimului raport global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2018. Miercuri, 5 iunie, ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) organizează Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu demers de screening și prevenire a consumului riscant de alcool din țară. Constănțenii și cei din localitățile învecinate sunt așteptați la unul dintre centrele locale să se alăture românilor din toată țara și să își evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Vei vedea ce scor obții, în ce categorie de risc te încadrezi și multe altele.

Miercuri, 5 iunie, ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, împreună cu Direcția Județeană de Sănătate Publică, organizează Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu demers de screening și prevenire a consumului riscant de alcool din țară. Constănțenii și cei din localitățile învecinate sunt așteptați în unul dintre centrele locale să se alăture românilor din toată țara și să își evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte.

România, locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor

Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul 8 în Regiunea Europeană și pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media Uniunii Europene de 9.8 l, potrivit ultimului raport global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2018. Astfel, Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool își propune să le ofere celor care se confruntă cu un consum riscant îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, să permită o înțelegere mai clară a fenomenului consumului problematic de alcool existent la nivel național, precum și colectarea de date utile dezvoltării unor programe de prevenire eficiente.

”Suntem tentați să asociem consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz și dependență. Totuși problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi și, dacă reușim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT cuprinde 10 întrebări scurte, iar scorul obținut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvență, să afle ce scor obțin, pentru a se cunoaște mai bine, pentru a afla din timp dacă se află sau nu într-o categorie de risc și pentru a beneficia de informații suplimentare despre cum să își protejeze sănătatea”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, psihiatru și psihoterapeut cu experiență în adicții, Directorul științific al ALIAT.

Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de OMS și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Cu ajutorul acestuia, participanții la Ziua Națională a Testării de Alcool vor putea, în doar 5 minute, răspunzând la 10 întrebări scurte, să își evalueze consumul de alcool și să evite astfel problemele de sănătate viitoare, cauzate de un consum dăunător.

Unde poți face testul ALIAT

În județul Constanța, centrele de testare se găsesc în următoarele instituții sanitare: Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol. Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord, Spitalul Municipal Mangalia și Spitalul Municipal Medgidia. Harta locațiilor în care se află centrele de testare se actualizează constant și poate fi accesată pe http://www.ziuaaudit.ro/www.ziuaaudit.ro.

Loading...

Adaugă comentariul tău





NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1745 secunde