Românii care pleacă mult timp din ţară fără să anunţe Fiscul, amendaţi din 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce se mai schimbă în Codul de procedură fiscală Românii care pleacă mult timp din ţară fără să anunţe Fiscul, amendaţi din 2018
Economie 08 Septembrie 2017 / 20:00 2567 accesări 8 comentarii

Românii care intenționează să plece din țară pentru mai mult de șase luni de zile, indiferent că merg la muncă, la studii sau în vacanţă, riscă să fie amendaţi, de la 1 ianuarie 2018, dacă nu notifică Fiscul în prealabil cu minimum 30 de zile prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală. Sancţionarea celor care pleacă la muncă în străinătate şi care nu depun la timp chestionarul de rezidenţă fiscal, dar şi identificarea de noi soluţii pentru suspendarea executării silite în anumite situaţii, sunt câteva din prevederile noii ordonanţe 30, ce modifică Codul de procedură fiscală.

"Principalii contravenienţi sunt românii care lucrează în străinătate şi care nu şi-au anunţat plecarea la Fisc. Astfel, un cetăţean român ce părăseşte teritoriul ţării pentru o perioadă mai mare de 183 de zile trebuie să deţină chestionarul de rezidenţă fiscală. Acesta se depune cu minim 30 de zile înaintea plecării din România. Prevederea a fost reglementată de la 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal. Ordonanţa recent publicată introduce amenzi pentru cei ce nu respectă această procedură. Amenda este între 50 de lei -100 de lei, nu este o sumă mare, însă gestul în sine este unul neagreabil atâta timp cât nimeni nu a făcut vreo informare publică cu privire la obligaţia acestor cetăţeni", a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa, citat de Mediafax.

Potrivit unei clarificări făcute de reprezentaţii ANAF, "orice persoana fizică rezidentă în România care pleacă din țară (indiferent de motiv: studii, muncă, etc) pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive are obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România".

"Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent. Organul fiscal analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă în funcţie de situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată, respectiv:

- formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România"

-orice alte documente ce pot sta la baza determinării rezidenţei persoanei fizice, precum şi, după caz, certificatul de rezidenţă fiscală emis de autoritatea fiscală străină sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale conform legislaţiei interne a acelui stat, în original sau în copie legalizată, însoţit de o traducere autorizată în limba română.

În ceea ce privește documentele justificative, organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante în vederea stabilirii rezidenței fiscale, spre ex:: dovada deținerii unor autovehicule înregistrate în România/statul străin; permis de conducere emis de autorităţile competente din România/statul străin; paşaport emis de autorităţile competente din România/statul străin; etc. De asemenea, vă informăm că la cererea organului fiscal, persoana fizică este obligată să prezinte documentele solicitate de aceasta, însoţite de o traducere autorizată în limba română, şi, după caz, să aducă clarificări adiţionale", mai precizează reprezentanţii ANAF.

"Modificările din Codul de procedură fiscală aduc şi unele prevederi rezonabile şi aşteptate de către contribuabili, dar şi unele măsuri de sancţionare pentru că aşa se simte autoritatea coercitivă a statului. Dintre măsurile pe care le consider bune, regăsim faptul că s-au găsit noi soluţii pentru suspendarea executării silite şi în perioada în care contribuabilul face demersul să obţină garanţii bancare sau caută soluţii să prezinte scrisori de asigurare, sau când discutăm de deschiderea unor sedii secundare, termenul de depunere al declaraţiei se prelungeşte de la 15 la 30 de zile”, a precizat consultantul fiscal Adrian Benţa.

Acesta spune că, în conformitate cu noile prevederi, nu sunt sechestrabile bunurile pentru care cheltuielile cu sechestrarea silită sunt mai mari decât veniturile realizate şi când valoarea bunurilor este mai mică de 1% din creanţele bugetare.

Printre alte modificări pe care le aduce recenta ordonanţă se mai numără obligativitatea notarilor şi a executorilor judecătoreşti de a transmite organelor fiscale informaţii, dar şi extinderea utilizării serviciului electronic de comunicare cu contribuabilii - Spaţiul Privat Virtual şi la alte autorităţi fiscale în afară de ANAF, “în scopul comunicării actelor emise către contribuabili/plătitori cât şi în scopul depunerii de cereri, înscrisuri sau orice alte documente de către contribuabili/ plătitori”.

De asemenea, se clarifică anumite situaţii privind inspectarea averilor nedeclarate de persoanele fizice. Astfel, sunt supuse inspecţiei, după stabilirea persoanelor ce reprezintă risc fiscal acele persoane fizice pentru care se constată o diferenţă nedeclarată de venituri mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei. Durata maximă a verificării efectuate asupra unei persoane fizice este de maximum 365 zile de la data comunicării avizului de începere a inspecţiei.

Taguri articol

8 comentarii

Petre 20:38:35 / 08 Septembrie 2017
Ce se schimba in codul de procedura fiscala.....

Dintr-o Românie condusa de un parlament si un guvern din care mai mult de jumătate sunt hoți ori cămătari se pune o noua taxa pe romani care încearcă sa își facă o viață mai buna. Am o întrebare de ce acești urmași ai agenților KGB lăsați la putere de Iliescu si alti ca el nu sunt scuturați de sutele de propitati pe care ei hoții si cămătării le-au făcut prin jefuirea României? De ce sa plătesc taxe unor hoți si cămătari care se mai declara si social democrați si care au averi uriașe prin înșelarea romanilor?

Cristi 21:45:15 / 08 Septembrie 2017
Blestem

Bai, tot ceea ce faceți acum se va întoarce împotriva voastră! Nu va bazați pe poziția voastră. Va jucati cu viața romanilor și urmează ca ei sa se joace cu voi. Aveți mare grija cât și cum va jucati, se-ntoarce roata!

alexandru 23:31:38 / 08 Septembrie 2017
Neclaritate

In tot acest cod fiscal exista totusi o neclaritate: ce se intampla in cazul in care plec din tara, ma angajez la un angajator străin , plătesc taxe si impozite către statul străin , dar totusi in urma chestionarului depus la fisc, chiar daca din chestionarul depus reies clar lucrurile anterior mentionate, fiscul va considera ca am totusi domiciliul fiscal in Romania? Voi fi cumva impozitat suplimentar si de către statul roman? Daca este asa , inseamna ca este cea mai mare magarie inventata vreodată de politicienii romani .

Au 19:08:49 / 09 Septembrie 2017
Prostie

Cum sa anunți cu 30 zile înainte de a pleca? Se întâmplă să pleci fără să știi că vei rămâne.

jeanel 08:45:11 / 10 Septembrie 2017
ia studiati

Pentru astia de mai sus care injura guvernul ca niste papagali, pentru ca asa au citit pe facebook, folositi internetul sa cautati cine a dat aceasta lege care mai mult, este o ordonanta de guvern, astfel veti vedea ca autorul ei este ciolos cu guvernul lui de tehnocrati mai papagalilor, asta asa ca sa stiti pe cine sa injurati acum!Rezistati?

Panseluta 13:01:35 / 10 Septembrie 2017
@JEANEL

"aceasta lege care mai mult, este o ordonanta de guvern"? ... Ordonanta 30 din August 2017 emisa de guvernul Tudose , pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/ iulie 2015 privind Codul de Procedura Fiscala ... care este treaba lui Ciolos si de ce nu pomenesti nimic de Soros?

jenel 16:33:40 / 10 Septembrie 2017
@panseluta

Citeste aici: obligația este prevăzută de Codul fiscal și este detaliată de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016, iar începând cu prima zi a anului 2018 neîndeplinirea acesteia va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50 și 100 de lei, conform Ordonanței Guvernului nr. 30/2017. Ca trebuie si aia de afara sa plateasca taxe si impozite in tara care este problema? copii lor studiaza in tara batranii merg la spital si de ce nu si ei care tot aici vin la spial ca afara ii mananca de bani asigurarea medicala. Nu pun la socoteala conditiile care le ofera statuli, dar daca eu care muncesc in tara platesc 30% din leafa taxe si impozite sa plateasca si ei.

Florin 07:53:37 / 12 Septembrie 2017
Bravo Jenel, sa moara si capra vecinului

Cum sa plateasca mai desteptule in 2 parti? Ce condiții oferă statul copiilor: manuale de sport si dirigenție? Cand ai fost ultima dată în spitalul de stat? Vad ca ai timp sa stai acasa si sa postezi comentarii. Din asta îți iei salariul ala din care dai 30% la stat? Incearca macar odata sa muncești la straini sa vezi cum este după care poti sa postezi cat vrei. Pai tu ai impresia ca in afara se munceste ca la noi: unul munceste si alti 10 privesc. Dar ce sa mai facem in tara asta sa avem si cea mai mare crestere economica din Europa dar sa si furăm cat se poate?

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2055 secunde