Românii consumă de cinci ori mai puțin pește decât media UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda beneficiilor enorme

Românii consumă de cinci ori mai puțin pește decât media UE

Sănătate 20 Octombrie 2014 / 00:00 632 accesări

În ciuda tuturor beneficiilor pe care le aduce organismului consumul de peşte, românii mănâncă doar 4 - 4,5 kilograme de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările UE. Mai mult, deşi avem ieşire la mare şi la Dunăre, importăm foarte mult peşte: peste 80% din ce consumăm, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii. „Consumul de pește în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor și pe an, însă, după 10 ani de la Revoluție, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simțit o destindere față de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de pește a variat între 3 - 4, chiar 4,5 kilograme pe locuitor și pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum", a precizat Gheorghe Văcaru.

România importă cel mai mult pește din Norvegia sau din țările Americii de Sud, dar și din Grecia, Italia și, mai nou, din Turcia și Ungaria. Pe primul loc în preferințele românilor a rămas macroul, urmat de crap, șalău și somn, însă și somonul a înregistrat o creștere în ultimii ani. Gheorghe Văcaru afirmă că, în vestul Europei, crapul nu se prea consumă, "pentru că are prea mute oase", însă, atunci când vin în România, străinii mănâncă cu mare plăcere această specie de pește.

În UE, consumul mediu anual de pește este 20 de kilograme pe locuitor, dar și aici sunt variații foarte mari, în funcție de tradiție. În Ungaria, consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor și pe an, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge și la 50 - 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de pește sunt japonezii, cu peste 90 kg pe locuitor și pe an.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1431 secunde