Românii, pasibili de despăgubiri din partea companiilor aeriene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Milioane de euro își pot lua zborul Românii, pasibili de despăgubiri din partea companiilor aeriene
Turism 13 Februarie 2018 / 14:48 473 accesări 0 comentarii

În 2017, pasagerii companiilor aeriene ar fi trebuit să primească despăgubiri de aproximativ 12 milioane de euro, din cauza întârzierilor sau anulării curselor. Zborurile către Turcia au înregistrat cele mai multe întârzieri și anulări anul trecut. Ruta București-Istanbul a înregistrat o întârziere cumulată de 14.134 de minute, adică echivalentul a aproximativ 10 zile.

AirHelp, lider mondial în obținerea de compensații pentru pasagerii companiilor aeriene, a identificat pe tot parcursul anului 2017 peste 42.000 de pasageri români eligibili pentru compensații din partea companiilor aeriene. Dacă aceștia ar aplica pentru compensații, așa cum sunt îndreptățiți potrivit directivei europene 261/2004, suma despăgubită s-ar ridica la aproximativ 12 milioane de euro. Din cauza numărului mare de întârzieri și/sau anulări, Turcia a fost destinația cea mai problematică pentru pasagerii români în 2017. Cele mai multe zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate sunt pe ruta București-Istanbul (Ataturk Airport), mai exact anul trecut 621 de zboruri au înregistrat o întârziere cumulată de 14.134 de minute, adică echivalentul a aproximativ 10 zile.

Compania care se ocupă de despăgubiri a calculat valoarea totală a compensațiilor eligibile la aproximativ 12 milioane de euro (1 ianuarie 2017-31 decembrie 2017). Între orașele din România și cele din străinătate sunt operate anual peste 152.000 de zboruri, dintre care mai mult de 36.000 au înregistrat întârzieri sau anulări.

Cea mai aglomerată lună pentru România, în 2017, a fost noiembrie. După numărul mare de zboruri externe întârziate sau anulate, destinațiile cele mai problematice au fost Istanbul (Turcia), Viena (Austria) și Munchen (Germania). Ruta internă cu cele mai mari întârzieri sau anulări a fost Timișoara-București, cu 17%.

Top 3 cele mai afectate destinații

Procentul zborurilor întârziate sau anulate, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2017, a fost următorul: Istanbul, Turcia - 26%, Viena, Austria - 17%, Munchen, Germania - 16%. Spre comparație cu aeroporturi precum Singapore Changi, care are referințele cele mai bune, sau London Gatwick, aflat la polul opus, aeroporturile din România nu se află nici la coada clasamentului celor mai problematice, nici în topul lor. Performanțele înregistrate le plasează la mijlocul clasamentului. „Anul 2017 a fost foarte interesant pentru pasagerii companiilor aeriene. Să ne amintim de valul de curse anulate de TAP Portugal în lunile august și septembrie, când pasagerii nu doar că nu au fost îmbarcați câteva zile la rând, dar nu au primit informații cu privire la statusul călătoriei lor. Imediat după au venit anulările curselor Ryanair care, de asemenea, au afectat pasagerii. Ceea ce uită mulți dintre aceștia este că, în cazul întârzierilor zborurilor cu mai mult de trei ore sau anulării curselor, au dreptul la compensații de la companiile aeriene, compensații care pot ajunge până la 600 de euro. Însă, deși este dreptul lor, mai puțin de 2% dintre pasageri aplică pentru compensații. Recomandăm pasagerilor care au fost afectați de întârzieri sau anulări de zboruri în 2017 să-și citească drepturile și să se asigure că nu renunță la o compensație pe care sunt îndreptățiți să o primească. Misiunea AirHelp este să ajutăm pasagerii să-și primească compensațiile. Este dreptul lor”, a declarat country manager AirHelp Ștefan Radu.

Pasagerii companiilor aeriene care au avut întârzieri sau anulări pot să-și verifice eligibilitatea pentru compensații în aplicația gratuită AirHelp, disponibilă pentru iOS și Android sau pe site-ul AirHelp. Întreg procesul nu durează mai mult de câteva minute.

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.4247 secunde