Românii, prizonierii gigacaloriei scumpe și proaste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect de „lege“

Românii, prizonierii gigacaloriei scumpe și proaste

Economie 08 Octombrie 2017 / 16:16 2953 accesări

Un proiect de lege vizează blocarea valului de debranșări de la RADET-uri. E... legal?

Un proiect de lege vizează blocarea valului de debranșări de la RADET-uri. E... legal?

Șeful INACO, Andreea Paul: „Statul vrea consumatori captivi, abonați la pierderile uriașe din sistemul centralizat de încălzire“

Șeful INACO, Andreea Paul: „Statul vrea consumatori captivi, abonați la pierderile uriașe din sistemul centralizat de încălzire“

CE?!? Dreptul unui consumator casnic de a refuza serviciul de utilitate publică pentru agentul termic și de a opta pentru sisteme alternative de încălzire nu trebuie încălcat, atrage atenția președintele INACO (Inițiativa pentru Competitivitate), Andreea Paul. Declarația vine în contextul în care schimbarea legii energiei termice (325/2006), prin care se urmărește blocarea debranșării românilor de la sistemul public centralizat, se află pe ordinea de zi a următoarei ședințe a deputaților din Comisia pentru industrii și servicii - „Cine are centrală proprie de apartament își fixează temperatura la confortul propriu dorit, ceea ce în sistemul public centralizat este imposibil. Dreptul unui consumator casnic de a refuza serviciul de utilitate publică pentru agentul termic nu trebuie încălcat. Este un drept esențial într-o piață funcțională, competitivă. Nu în ultimul rând, dacă s-ar investi în infrastructura RADET și a celorlalte CET-uri, prețurile ar trebui să fie mai mici. În realitatea românească nu se întâmplă așa - factura unui consumator cu centrală proprie la un apartament cu două camere este, în medie, cu o treime mai mică decât prețul de pe factura subvenționată de stat. Or, a ne transforma acum în consumatori captivi, abonați la pierderile sistemului public, nu face altceva decât să garanteze funcționarea din ce în ce mai ineficientă a sistemului“. Andreea Paul precizează, totodată, că prin acest proiect de lege se vrea mascarea pierderilor uriașe, a lipsei de investiții și de performanță a sistemului public centralizat de încălzire, unde prețurile necompetitive au declanșat un val de debranșări - „Aproximativ 215.000 de familii și localități întregi s-au debranșat, în ultimii cinci ani, de la CET-uri. La începutul lui 2012 erau aproape 1,5 milioane de apartamente branșate, iar la sfârșitul lui 2016 mai erau puțin peste 1,2 milioane. Cota debranșărilor a ajuns chiar la 70% în județul Giurgiu, la 55% în Galați, 30% în Iași și 23% în Timiș“.

PIERDERI ASCUNSE ÎN FACTURI Șeful INACO mai spune că suntem în fața unei decizii politice care nu are nicio legătură cu interesele populației, cu eficiența energetică sau cu rațiunea economică - „Cine acoperă pierderile, estimate la circa 40% din agentul termic furnizat? Până acum le-a plătit populația, ele fiind ascunse în facturile tot mai mari. Public nu se prea discută despre câte gigacalorii produc operatorii de agent termic și câte ajung efectiv în casele consumatorilor. Nu ești sigur că ceea ce plătești pe factură este și ceea ce consumi efectiv. Dacă nu le mai dai posibilitatea oamenilor să se debranșeze, care este oferta statului pentru ei? Până acum, singura garanție oferită de stat este că prețurile la curent electric, gaze, apă caldă și combustibili sunt majorate succesiv...“.

Taguri articol


12