Rosh Hashanah - Anul Nou Evreiesc, sărbătorit la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
5780 Rosh Hashanah - Anul Nou Evreiesc, sărbătorit la Constanța
Religie 29 Septembrie 2019 / 18:29 1834 accesări 0 comentarii

29 septembrie 2019 din calendarul este întâia zi a Anului Nou evreiesc 5780. Anul acesta, evreii sărbătoresc Rosh Hashanah, anul nou evreiesc, din seara zilei de duminică, 29 septembrie. Cărțile sfinte spun că această perioadă a Anului Nou este dedicată exclusiv judecății, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispășirii. Zilele dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur (zece la număr) sunt considerate ca făcând parte din procesul sărbătorii și sunt numite în ansamblu ''Cele zece zile ale căinței''. Aceste zile au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

Sărbătoarea de Rosh Hashanah este cunoscută și ca Yom Teru'ah (Sărbătoarea Trâmbițelor), ziua când se aniversează crearea omului, a lui Adam (pe 25 Elul a început crearea Universului, astfel că Rosh Hashanah este a șasea zi a Creației, ziua în care a fost creat Adam).

Oriunde s-ar afla în lume, evreii respectă cu sfințenie tradițiile de Rosh Hashanah. În aceste zile se sună din shofar, un instrument tradițional făcut dintr-un corn de berbec. Obiceiul face trimitere la ceea ce este scris în Biblie: "Treziți-vă din somnul vostru, voi, cei adormiți, și amintiți-vă de creatorul vostru". De asemenea, evreii merg la o apă sau la un turn de apă, unde și își aruncă în mod simbolic păcatele.

În aceste zile se mănâncă, în primul rând, măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie "cap" și nu "coadă"), rodii și multe alte fructe. Un salut obișnuit în această perioadă, în afară de "Shana Tova" ("Să ai un an bun"), este Chativah Tova sau un înscris pozitiv în cartea lui Dumnezeu.

Anul Nou evreiesc nu are o dată fixă, deoarece calendarul iudaic este lunar, schimbându-se după apariția astrală a Lunii. De obicei, sărbătorile de Anul Nou Evreiesc sunt în lunile septembrie sau octombrie.
Rosh Hashana începe ciclul celor mai importante sărbători evreiești, fiind urmată, la numai zece zile, de cea mai mare sărbătoare evreiască, Yom Kippur - "Ziua pocăinței".

Comunitatea Evreilor din Constanța a sărbătorit, duminică, Rosh Hashanah la Restaurantul „Colonade“. „Continuăm să păstrăm tradiția la Constanța, în pofida numărului mic de membri, adunându-ne, de fiecare dată, la marile sărbători. Sperăm ca „noul an evreiesc 5780 să ne aducă și începerea lucrărilor de reconstrucție a sinagogii din orașul nostru, a spus Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța, în mijlocul căreia s-a aflat de Rosh Hashanah.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1756 secunde