Rulează pe cel mai rapid supercomputer din China şi a câştigat ACM Gordon Bell Prize 2016. Despre ce este vorba?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rulează pe cel mai rapid supercomputer din China şi a câştigat ACM Gordon Bell Prize 2016. Despre ce este vorba?

Tehnologie 18 Noiembrie 2016 / 19:11 544 accesări

O echipă de specialiști din China a fost desemnată, vineri, câștigătoare a ACM Gordon Bell Prize 2016, distincție internațională de top acordată pentru tehnica de calcul de înaltă performanță, pentru o aplicație care rulează pe cel mai rapid supercomputer din această țară. Este prima oară când o echipă din China câștigă acest premiu, informează Xinhua News. Proiectul, intitulat ''10M-Core Scalable Fully-Implicit Solver for Nonhydrostatic Atmospheric Dynamics'', prezintă o metodă de calcul al dinamicii atmosferice, potrivit Association for Computing Machinery (Asociația pentru Mașini de Calcul - ACM), care a prezentat premiul în cadrul Conferinței Internaționale de Calcul Intensiv, desfășurată în Salt Lake City, Statele Unite.

''Aplicația poate ajuta la îmbunătățirea simulării climei la nivel global și în prognozele privind evoluția vremii'', a declarat Yang Guangwen, director al Centrului Național de Calcul Intensiv din Wuxi. În cadrul centrului, care se numără printre dezvoltatorii aplicației, se află Sunway Taihulight, supercomputerul care rulează aplicația.

Premiul demonstrează că Taihulight nu numai excelează în ceea ce privește viteza, ci poate fi și o platformă puternică pentru o varietate de aplicații, a declarat Yang. De la punerea sa în funcțiune, la 20 iunie, Sunway Taihulight a ajutat echipele de cercetători, din China și din străinătate, la peste o sută de realizări în 19 domenii diferite, inclusiv în meteorologie, oceanografie, industria aerospațială și biologie, a completat Yang. Conform datelor furnizate Conferinței Internaționale de Calcul Intensiv, China deține 171 dintre cele 500 cele mai performante supercomputere, fiind la egalitate pe primul loc cu Statele Unite, mai arată sursa citată.

Inaugurat în 1987, ACM Gordon Bell Prize este acordat anual în cadrul conferinței referitoare la calculul intensiv. Acesta recunoaște realizările deosebite în domeniul aplicațiilor informatice de înaltă calitate.12
Pagina a fost generata in 0.186 secunde