Rusia a blocat o nouă rezoluţie ONU asupra Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia a blocat o nouă rezoluţie ONU asupra Siriei

Externe 10 Ianuarie 2014 / 00:00 580 accesări

Cel puţin 18 persoane, inclusiv patru femei şi copii, şi-au pierdut viaţa în explozia unei maşini-capcană care a avut loc ieri într-un sat din provincia siriană Hama, în centrul ţării, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). Atentatul a avut loc în apropiere de o şcoală din satul Al Kafate, aflat sub controlul forţelor regimului. Majoritatea victimelor sunt civili, dar şi membri ai comitetelor de apărare, miliţia guvernamentală locală. Localitatea Al Kafate se află pe şoseaua ce leagă provincia Hama de Salamiye, din sud. Majoritatea atentatelor cu maşină-capcană sunt revendicate de jihadiştii din Frontul al-Nosra şi Statul Islamic al Irakului şi Levantului (EIIL).

Atentatul a avut loc la numai după câteva ore după ce Rusia a blocat, pentru a doua oară în mai puţin o lună de zile, o declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU prin care erau condamnate bombardamentele armatei siriene asupra oraşului Alep, din nordul Siriei. Textul declaraţiei, elaborat de Marea Britanie, ar fi trebuit să fie aprobat de toate cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate pentru a fi adoptat. Rusia, membru permanent al Consiliului, a respins declaraţia ce punea în cauză aliatul său sirian şi, în final, oficialii de la Londra şi-au retras propunerea. Textul britanic exprima „indignarea” Consiliului faţă de raidurile cotidiene duse de Guvernul sirian împotriva oraşului Alep şi care au făcut 700 de morţi şi peste 3.000 de răniţi din 15 decembrie încoace. În acelaşi proiect era condamnată „utilizarea fără discriminare a armelor grele, precum rachete Scud, în zone dens populate din Alep”. Potrivit textului, regimul sirian face astfel dovada „unui dispreţ cinic şi sistematic faţă de obligaţiile sale de a respecta legile umanitare internaţionale”. Rusia, care a blocat la 19 decembrie un proiect de declaraţie similar prezentat de SUA, a insistat ca documentul britanic să facă referire şi la „crimele comise de opoziţie”, o propunere respinsă de autorii textului.

Consiliul de Securitate este profund divizat în dezbaterile legate de conflictul sirian. Rusia şi China, membre permanente în Consiliul de Securitate, au făcut uz de trei ori de dreptul lor de veto pentru a se opune rezoluţiilor occidentale prin care se cerea creşterea presiunii asupra preşedintelui Bashar al-Assad. O conferinţă de pace asupra Siriei, aşa-numita Geneva II, este prevăzută pentru 22 ianuarie, la Montreux, în Elveţia, în prezenţa reprezentanţilor din circa 30 de ţări şi organizaţii internaţionale. Conferinţa va fi urmată, începând cu 24 ianuarie, de negocieri între regimul de la Damasc şi opoziţia siriană, sub egida mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

Pe de altă parte, Germania a anunţat că va distruge pe teritoriul său reziduuri de arme chimice siriene, au anunţat ieri ministerele germane de Externe şi Apărării. „La solicitarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Guvernul federal a decis că Germania este pregătită să contribuie în mod substanţial la distrugerea armelor chimice siriene”, afirmă comunicatul comun al celor două ministere. Germania doreşte şi este în măsură să elimine, pe teritoriul său, reziduuri ale acestor arme chimice, se precizează în comunicat, care nu oferă detalii despre punerea în aplicare a operaţiunii.

Rusia ţine mult să aibă un cuvânt de spus în marile probleme ale lumii. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a abordat într-o conversaţie telefonică, pe care a purtat-o ieri, cu omologul său iranian, Hassan Rohani, subiectele punerii în aplicare a acordului în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri şi crizei siriene. Cei doi lideri au discutat despre probleme internaţionale actuale, inclusiv situaţia din Siria şi contextul pregătirilor conferinţei Geneva II. Nu este întâmplător că această conversaţie a avut loc în ziua în care reprezentanţi ai Iranului şi UE se află la Geneva pentru a finaliza negocierile cu privire la aplicarea acordului intermediar referitor la programul nuclear controversat al regimului de la Teheran. În privinţa crizei siriene, Iranul nu figurează pe lista invitaţiilor trimise de către secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la Conferinţa internaţională de pace privind Siria. Între timp, reprezentanţii principalelor grupuri ale opoziţiei siriene s-au reunit ieri în sudul Spaniei, în scopul atenuării disensiunilor înaintea conferinţei de pace Geneva II. Ministerul spaniol al Afacerilor Externe, în colaborare cu organismul public Casa Araba, oferă sprijin logistic pentru reuniunea desfăşurată pe 9 şi 10 ianuarie de membrii opoziţiei siriene. Calificând participanţii drept „voci importante ale opoziţiei”, Ministerul spaniol al Afacerilor Externe a anunţat că aşteaptă între 120 şi 150 de membri ai partidelor politice şi societăţii civile la această reuniune.



12