Rusia ajută la combaterea militanţilor islamici din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După Siria

Rusia ajută la combaterea militanţilor islamici din Irak

Externe 15 Octombrie 2015 / 16:59 827 accesări

Moscova a anunțat, joi, extinderea activității sale militare în Irak, după campania de bombardamente lansată în Siria, având același scop declarat de a combate insurgența islamică. ”Rusia contribuie în lupta de combatere a insurgenţilor islamici din Irak cu acordul Guvernului de la Bagdad”, susţine Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. ”Este necesar să sprijinim cooperarea dintre Guvernul irakian şi partea kurdă din Irak în lupta lor de combatere a terorismului, dar facem acest lucru cu acordul Guvernului”, a declarat Lavrov. El a precizat că un nou centru de securitate în Bagdad, în care se află oficiali ruşi, irakieni, iranieni şi sirieni, este accesibil tuturor părţilor. ”Aceste evenimente demonstrează că cei care se opun terorismului ar trebui să lucreze împreună şi să-şi coordoneze acţiunile”, a precizat Lavrov.

Irakul a început să bombardeze militanţii organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) cu ajutorul noului centru de securitate, a declarat un parlamentar irakian, marţi. Lavrov a subliniat că războiul din Orientul Mijlociu a fost cauzat de declinul statelor naţionale. El a explicat că, ”din cauza unei lipse de putere, Libia a intrat într-o gaură neagră în care se face trafic de arme şi de oameni”, referindu-se la criza curentă a migraţiei. În Libia există două administraţii rivale, una islamistă, susţinută de Congresul General Naţional (CGN) libian, cu capitala la Tripoli, şi Guvernul recunoscut internaţional, cu sediul la Tobruk, în est. Ministrul rus de Externe a subliniat faptul că refugiaţii sirieni trebuie să decidă în ce ţară pot să găsească adăpost, precizând că Rusia a furnizat ajutor financiar şi umanitar Iordaniei şi Libanului, pentru a face faţă numărului tot mai mare de persoane care emigrează din ţările aflate în război, precum Siria, Irak, Afganistan. Lavrov a precizat că Rusia nu a primit solicitări directe de ajutor militar din partea altor ţări în afară de Siria.

La rândul său, președintele rus, Vladimir Putin, a denunțat, joi, ”poziția neconstructivă a SUA”, care au refuzat principiul unui schimb de delegații cu Moscova pentru a discuta despre conflictul sirian. ”Eu cred că această poziție nu este constructivă și, aparent, la originea slăbiciunii poziției americane este absența unui plan pentru Siria. În mod evident, nu e nimic de discutat pur și simplu cu americanii. Nu prea înțeleg cum partenerii noștri americani pot critica acțiunile Rusiei de combatere a terorismului în Siria, din moment ce resping dialogul direct privind chestiuni importante, cum ar fi reglementarea politică a conflictului. Rusia lasă ușa deschisă pentru discuții cu toate părțile interesate cu privire la situația din Siria”, a declarat Putin. Rusia susține că a propus SUA ca o delegație de oficiali americani să se deplaseze la Moscova pentru a discuta despre criza siriană. În fața reticenței Washingtonului față de această inițiativă, Moscova a propus apoi ca o delegație rusă, condusă de premierul Dmitri Medvedev, să plece în același scop la Washington. În pofida eșecului acestor tentative de dialog, responsabili militari de grad înalt din cele două țări discută prin videoconferință pentru a evita orice incident între forțele aeriene ale celor două țări în spațiul Siriei. Un acord ar putea fi semnat în zilele următoare, a declarat, la Washington, un responsabil american din domeniul apărării, în finalul celei de-a treia sesiuni de discuții prin videoconferință de la începutul intervenției ruse în Siria, la 30 septembrie.

Rusia susține că bombardează ținte teroriste, în special gruparea jihadistă Statul Islamic, în Siria, în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad, unul din principalii săi aliați. SUA se află, la rândul lor, în fruntea unei largi coaliții care bombardează Statul Islamic de peste un an în Siria și în Irak. Această... coabitare în spațiul aerian al Siriei, într-un context de tensiuni internaționale fără precedent de la încheierea Războiului Rece, provoacă teama de incidente cu consecințe imprevizibile.

Citește și:

Turcia, hărțuită aerian de Siria

Rachetele lansate de Rusia în Siria, pericol pentru zborurile comerciale

Avioane britanice din Orientul Mijlociu pot doborî aeronave ruse?!

Forţele regimului sirian câştigă teren în faţa rebelilor, datorită Rusiei

Acuzații de la Kremlin: Coaliţia condusă de SUA atacă nu numai obiective teroriste?!

”UE trebuie să intervină în Siria, altfel există riscul unui război total”

Taguri articol
RusiaSiriaIrakSUATerorismStat Islamic


12