Rusia anunță că nu mai prelungește acordul pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia anunță că nu mai prelungește acordul pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Externe 17 Iulie 2023 / 14:23 1332 accesări

Rusia a transmis o informare în acest sens către Turcia, Ucraina și ONU, a precizat luni Kremlinul. Acordul, negociat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, avea ca scop atenuarea crizei alimentare mondiale prin permiterea exportului în siguranță al cerealelor ucrainene blocate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

“Din păcate, cerințele Rusiei pentru continuarea acestui acord nu au fost puse în aplicare până în prezent. Prin urmare, efectul acordului încetează. Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord, odată ce vor fi îndeplinite cerințele noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Kremlinul a anunţat mai devreme luni că Rusia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, prelungit deja de mai multe ori şi care urma să expire luni.

Purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului de la Berlin Christiane Hoffman a declarat luni, după anunţ, că Germania continuă să îndemne Rusia să facă posibilă o prelungire a acordului, cerându-i să "nu-i pună pe cei mai săraci de pe planetă să suporte consecinţele acestui conflict".

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud.Ştiri recomandate

12