Rusia, în război pe faţă cu SUA în... Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia, în război pe faţă cu SUA în... Siria
Externe 19 Iunie 2017 / 17:09 1912 accesări 0 comentarii

Rusia şi SUA par a se ameninţa că îşi vor doborî avioanele de luptă care survolează Siria. Sigur, lucrurile nu sunt spuse cu atât de multă claritate, dar ce altceva să însemne faptul că Ministerul Apărării din Rusia a anunțat luni că suspendă acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria? Informaţia a venit de la agenția Interfax, citată de Reuters. TASS a relatat la rândul său că Ministerul Apărării rus va considera drept ținte orice fel de aparate de zbor care survolează zonele din Siria în care operează forțele aeriene ruse. Agenția de presă citată a mai informat că Ministerul Apărării rus a anunțat că Statele Unite nu au folosit canalul de comunicare cu Rusia înainte de a doborî un avion aparținând regimului de la Damasc. Reamintim că, duminică, coaliția condusă de Statele Unite a doborât un avion al armatei siriene, în sudul provinciei Raqqa (nordul Siriei), în timp ce acesta efectua o misiune de luptă contra militanților grupării Stat Islamic. Anunțul a fost făcut de armata siriană, într-un comunicat de presă, și confirmat ulterior de coaliția internațională. "La ora 18:43 (17:43 GMT), un avion sirian de tip SU-22 a aruncat bombe în apropierea combatanților susținuți de coaliție, la sud de Raqqa, și, în virtutea regulilor noastre de angajare și legitimă apărare, (...) aparatul a fost imediat doborât de un avion american F/A-18E Super Hornet", a precizat comandamentul coaliției, într-un comunicat citat de AFP. Totodată, ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a calificat luni doborârea avionului sirian de către SUA drept „un act de agresiune și de susținere a terorismului”.

Nu este pentru prima oară când Rusia suspendă acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria. Rusia a mai suspendat acest acord și la începutul lunii aprilie, după ce nave americane din Mediterană au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra bazei de aviație Shayrat din centrul Siriei, de unde serviciile de informații ale SUA afirmau că ar fi decolat avioanele care au comis un atac chimic la Khan Shaykhun (provincia Idlib), soldat cu cel puțin 86 de morți. În Siria era în vigoare din octombrie 2015 un protocol între aviațiile militare americană și rusă, cu reguli pentru evitarea incidentelor. Ambele forțe aeriene efectuează misiuni de bombardament asupra pozițiilor Statului Islamic. Memorandumul bilateral recomanda utilizarea de către piloți a unor frecvențe radio comune și preconiza crearea unei linii secundare de comunicații la sol.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2207 secunde