Rusia îşi retrage trupele din Transnistria după semnarea unui acord de pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia îşi retrage trupele din Transnistria după semnarea unui acord de pace

Externe 01 Iunie 2006 / 00:00 1282 accesări

Trupele ruse vor rămîne în Transnistria pînă la găsirea unei soluţii politice a conflictului din regiune, a declarat, miercuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov. Alianţa Nord-Atlantică şi Republica Moldova solicită Moscovei să îşi retragă trupele militare din republica separatistă, potrivit Tratatului asupra Forţelor Convenţionale din Europa (CFE) care stipulează retragerea militarilor ruşi din fostele republici sovietice.

Rusia afirmă că a îndeplinit toate prevederile tratatului şi că acesta nu stabileşte nici un termen-limită pentru această retragere. "Un total de 1.500 de militari ruşi staţionează în Transnistria, pentru a împiedica declanşarea unui război şi mai multe sute din aceştia păzesc depozitele cu armament", a spus ministrul rus al Apărării. "Ne-am retras tot echipamentul militar, însă nu putem să retragem depozitele". Militarii ruşi sînt prezenţi în Transnistria după ce Rusia a intervenit în conflict, în iulie 1992, la solicitarea fostului lider al Republicii Moldova şi a mediat un acord de încetare a confruntărilor. Rusia nu îşi poate permite ca muniţia să ajungă la persoane nepotrivite, a declarat Ivanov, care este şi vicepremier în Guvernul de la Moscova. "Sîntem un stat responsabil şi vom supraveghea depozitele pînă ce conflictul va fi fost soluţionat", a conchis el la întrunirea miniştrilor Apărării din CSI, care are loc la Baku, în capitala Azerbaidjanului.

Preşedintele republicii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, a anunţat, miercuri, organizarea unui referendum în luna septembrie, în vederea obţinerii independenţei faţă de Republica Moldova. "Cred că înainte de luna septembrie sau în septembrie vom organiza, sigur, un referendum pentru independenţa Transnistriei", a declarat Igor Smirnov. Rezultatul referendumului din Muntenegru a inspirat Transnistria, dar şi alte republici separatiste, precum Abhazia şi Osetia de Sud. Ministrul de Externe de la Tiraspol, Valeri Liţkai, a salutat, la 22 mai, rezultatul referendumului din Muntenegru, declarînd că acesta este un motiv de sărbătoare pentru Transnistria.



12