Rusia urmăreşte atent un distrugător SUA cu sisteme Aegis aflat la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne sorb din priviri?!

Rusia urmăreşte atent un distrugător SUA cu sisteme Aegis aflat la Constanţa

Externe 25 Octombrie 2016 / 16:01 767 accesări

Distrugătorul american „USS Carney“, echipat cu sisteme conectate la sistemul NATO antirachetă, se află în Portul Constanţa, nava fiind monitorizată cu atenţie de Flota Militară rusă din Marea Neagră, afirmă surse citate de agenţia de ştiri Sputnik. Conform Flotei a VI-a a SUA, „USS Carney“ a părăsit baza Rota din Spania pe 18 octombrie, cu misiunea de a efectua ”patrule de rutină pentru protejarea intereselor americane în Europa”. Zona de responsabilitate a Flotei a VI-a a SUA este Atlanticul de Est, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Distrugătorul „USS Carney“ este echipat cu rachete antibalistice Aegis SM-3, conectate, împreună cu cele ale navelor „USS Donald Cook“, „USS Ross“ şi „USS Porter“, la sistemul antirachetă NATO din Europa. Sistemul antibalistic instalat de Alianţa Nord-Atlantică în Europa include şi instalaţii terestre Aegis, montate în România şi Polonia.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iran şi Coreea de Nord. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este extrem de preocupată de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că ele sunt interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) și avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra. SUA au argumentat că sistemele antibalistice din Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

Departamentul american al Apărării a anunţat în anul 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a SUA, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, recomanda atunci Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului urmau să dureze 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă urma să fie luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse erau Fort Drum (New York), poligonul naval SERE (Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (Michigan). Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială ale SUA. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.



12