Rusia vrea să aşeze la masa dialogului Iranul şi Israelul! Uşor forţat...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După bombardamente

Rusia vrea să aşeze la masa dialogului Iranul şi Israelul! Uşor forţat...

Externe 10 Mai 2018 / 17:39 379 accesări

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut apel joi la Iran şi Israel să treacă la dialog după loviturile aeriene israeliene împotriva infrastructurilor iraniene în Siria, care fac să existe riscul unei escaladări militare în regiune, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. Recurgerea la forţă „este o tendinţă foarte îngrijorătoare. Plecăm de la principiul că toate problemele trebuie să fie soluţionate prin dialog”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german, Heiko Maas.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că Moscova a avertizat, inclusiv în cursul unei convorbiri care a avut loc miercuri între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în legătură cu „orice acţiune care s-ar putea dovedi provocatoare de o parte şi de cealaltă”. Cu câteva ore mai înainte, Mihail Bogdanov, adjunct al ministrului rus de externe, a făcut apel la reţinere din partea Iranului şi a Israelului. „Noi am stabilit contacte cu fiecare parte, le-am adresat un apel la reţinere”, a declarat agenţiilor ruse de presă înaltul diplomat, adăugând: „Desigur, aceasta suscită preocupare pentru toată lumea”. Miercuri, înainte de loviturile aeriene,Putin a evocat situaţia împreună cu Netanyahu. Preşedintele rus a estimat că ea este, „din nefericire, foarte gravă” şi a declarat că doreşte să găsească soluţii împreună cu premierul israelian după retragerea SUA din acordul privind programul nuclear iranian.

AFP precizează că tensiunile dintre Israel şi Iran în legătură cu Siria au reizbucnit brusc joi dimineaţa, când, pentru prima dată, tiruri de rachetă atribuite în mod direct Iranului au vizat poziţii israeliene pe Platoul Golan, provocând o ripostă puternică din partea statului evreu în Siria. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), în cursulloviturilor aeriene israelieneau fost ucişi cel puţin 23 de combatanţi, inclusiv cinci soldaţi sirieni şi 18 membri ai forţelor aliate ale regimului lui Bashar Al-Assad.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1877 secunde