S-a cerut oficial independența Cataloniei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a cerut oficial independența Cataloniei!

Externe 27 Octombrie 2017 / 15:32 381 accesări
Mii de catalani au manifestat vineri pentru a susține declararea independenței

Mii de catalani au manifestat vineri pentru a susține declararea independenței

În timp ce guvernul de la Madrid se pregătește să suspende autonomia Cataloniei, reprezentanții partidelor care sprijină conducerea secesionistă catalană au înaintat Parlamentului regional, vineri, o moțiune de proclamare a independenței regiunii. Prin acest act se cere declararea Cataloniei ca stat independent sub formă de republică. Moțiunea a fost înaintată de deputați ai formațiunilor Junts pel Si (Uniți pentru Da) și CUP, partidul de extremă stânga aliat al liderului catalan Carles Puigdemont, care împreună au o majoritate în Parlamentul regional.

În același timp, mii de catalani s-au adunat în apropierea Parlamentului, manifestându-şi susţinerea pentru declararea independenţei, în contextul în care Legislativul regiunii se va reuni la sfârşitul zilei de vineri. În Barcelona, mulțimea s-a adunat într-o piaţă aflată în apropierea Parlamentului regional, fluturând steagurile Cataloniei şi cerând independenţă şi libertate. "Sunt aici pentru că vom pune bazele Republicii Catalane. Astăzi este ultima şansă! Liderii catalani au susţinut începerea dialogului, însă Madridul a luat măsuri represive şi nu există altă alternativă la independenţă", a declarat Jordi Soler, unul dintre manifestanţi.

Pe de altă parte, premierul spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a cerut vineri în Senat permisiunea de a destitui pe liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și întreg Executivul acestuia, pentru a contracara planurile lor de independență, dând asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în șase luni. "Catalanii au nevoie de protecție, nu de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care, într-un mod intolerant, vrea să supună pe toată lumea jugului doctrinei sale secesioniste. Ne confruntăm cu o provocare fără precedent în istoria noastră recentă", a anunțat Rajoy.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1785 secunde