S-a declanșat Mecanismul European de protecție civilă! Vezi ce bolnavi sunt vizați!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a declanșat Mecanismul European de protecție civilă! Vezi ce bolnavi sunt vizați!
Sănătate 05 Martie 2018 / 20:45 1623 accesări 0 comentarii

Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat deciza pentrudeclanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României.

Declanșarea acestui mecanismse realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umanăpentru tratamentul pacienților români.

Ministerul Sănătății a informatPunctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicitesprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene.

Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulineivor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.

Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate deretragerea de pe piațăa producătorilor care asiguraupeste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România,cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc.

„Am epuizattoate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.Pagina a fost generata in 0.1649 secunde