S-a descoperit mecanismul metastazei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a descoperit mecanismul metastazei

Monden 01 Martie 2014 / 00:00 754 accesări

După zece ani de cercetări cu privire la originile metastazei, cercetătorul catalan Joan Massagué a descoperit un mecanism care duce la extinderea celulelor canceroase la alte organe. Odată descoperit, acest mecanism ar putea ajunge să fie dezactivat, astfel încât să fie evitate metastazele multiple şi să fie reduse semnificativ cazurile de mortalitate din cauza cancerului.

BLOCAREA UNEI MOLECULE În Laboratorul Sloan Kettering din New York, cercetătorul catalan a început deja să lucreze la crearea de anticorpi care să împiedice metastaza, care urmează să fie testaţi pe şoareci. Rezultatele sunt promiţătoare, însă nu va fi uşor, iar succesul final nu este garantat. Pentru început, specialistul catalan a publicat rezultatele cercetărilor care arată cum tumorile canceroase de la sân sau plămân provoacă metastaze în creier. În următoarele luni, cercetătorul speră să găsească dovezi potrivit cărora metastazele la alte organe, precum şi cele provocate de alte tumori se bazează pe acelaşi mecanism.

Cheia mecanismului identificat de echipa lui Joan Massagué este plasmina, o enzimă cunoscută mai ales pentru efectul anticoagulant al sângelui. În creier, enzima aceasta are şi efectul de a proteja împotriva agresiunilor externe, precum cele ale celulelor canceroase care ajung la alte organe prin sânge. Astfel, plasmina împiedică celulele canceroase să se lipească de pereţii vaselor sangvine şi să formeze astfel noi tumori şi provoacă, de asemenea, autodistrugerea celulelor canceroase. Mecanismul este foarte eficient şi elimină un procent ridicat din celulele canceroase care ajung în creier. Cu toate acestea, un număr scăzut de celule canceroase reuşesc să se protejeze împotriva plasminei, astfel că recuperează capacitatea de a se lipi de vasele sangvine şi nu se mai autodistrug, în special cu ajutorul unei molecule denumite L1CAM. Cu ajutorul unor medicamente care ar bloca această moleculă, celulele canceroase nu ar putea să se mai lipească de vasele sangvine şi să formeze astfel noi tumori.

Nu există deocamdată un medicament, însă el poate fi fabricat prin crearea de anticorpi împotriva acestei molecule. Pe de altă parte, cercetătorilor le rămâne de dovedit că acest mecanism care provoacă metastaza la creier este acelaşi şi în cazul altor organe. Dacă ar ajunge să fie dezvoltate medicamente eficiente împotriva moleculei L1CAM, în teorie, ele ar putea fi utile pentru orice persoană care a fost diagnosticată cu o tumoră. În practică, însă, lucrurile trebuie luate pas cu pas, din cauza extremei complexităţi a metastazei. Medicamentele vor trebui testate pe animale, pentru a demonstra că sunt eficiente şi efectele secundare pot fi tolerate. În principiu, ar urma apoi să fie administrate pacienţilor care au avut metastaze şi au fost trataţi, însă prezintă risc crescut de recidivă.

Taguri articol


12