S-a lansat Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministerul Sănătății 100.000 de pacienți, beneficiari

S-a lansat Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe

Sănătate 21 Octombrie 2014 / 00:00 761 accesări

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat, ieri, Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic. ”În prezent, costurile foarte ridicate ale îngrijirii pacienţilor sunt acoperite doar parţial de casele de asigurări de sănătate. Acesta este motivul pentru care ministerul a pus la punct un pachet de cinci Acţiuni Prioritare, menite să acopere deficitul de finanţare şi să asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul întregului circuit: pre şi intraspital”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-un comunicat.

PENTRU DERULAREA ACESTUI PROGRAM, MS A ALOCAT 200 MILIOANE DE LEI, ESTIMÂNDU-SE CĂ PESTE 100.000 DE PACIENŢI VOR BENEFICIA ÎN FIECARE AN DE CELE CINCI ACŢIUNI PRIORITARE.

Astfel, anual se vor acoperi următoarele segmente de activitate sau patologii: Anestezie - Terapie Intensivă (ATI), Infarct Miocardic Acut (IMA), Moarte Subită, Accident Vascular Cerebral Acut (AVC) şi Traumă.

ATI Acţiunea prioritară pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile ATI se adresează pacienţilor în stare gravă din secţiile de Terapie Intensivă. Potrivit MS, anual, în secţiile ATI ajung între 10 şi 13% dintre pacienţii internaţi în spital, adică peste 400.000 de cazuri. ”Din punct de vedere financiar, costurile (cu personalul, materialele, medicamentele sau tehnologia) alocate acestor pacienţi sunt unele dintre cele mai mari din întregul sistem de sănătate. Acestea se apropie de 20% din costurile totale de spitalizare”, se arată în informarea MS. Acesta a alocat 172.800.000 lei pentru achiziţia de medicamente, reactivi, materiale sanitare pentru monitorizarea pacienţilor, materiale consumabile necesare ventilaţiei mecanice, kituri consumabile şi soluţii pentru efectuarea tehnicilor de epuraţie extrarenală continuă etc. Programul se derulează în 93 unităţi sanitare.

IMA Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut (IMA) vizează finanţarea stenturilor pentru tratamentul în urgenţă al pacienţilor cu IMA, recent și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța fiind inclus în programul național de IMA, până la finele anului unitatea sanitară primind suma necesară pentru tratarea a 50 de pacienți, cu mențiunea că și în continuare Consiliul Județean Constanța va sprijini programul pe plan local. La nivel național, acțiunea a salvat peste 1.600 de vieţi, potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Cardiologie. La această acțiune, MS a alocat 20.200.000 lei pentru achiziţia de materiale sanitare şi consumabile. Programul se derulează în 17 spitale.

PROFILAXIA MORŢII SUBITE CARDIACE Acţiunea prioritară pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică (AP-MSC) se referă la finanţarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacienţilor cu tulburări cardiace de ritm a căror viaţă se află în pericol iminent. ”În ciuda importanţei acestei patologii, nu a existat niciun program specific până acum. Doar în iunie 2014, de această Acţiune au beneficiat 33 de cazuri”, menționează MS, care adaugă că pentru implantarea de defibrilatoare cardioverter interne (ICD) cu sau fără stimulare cardiacă s-au alocat 4.900.000 lei. Programul se desfăşoară în șapte unităţi sanitare.

AVC Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) finanţează medicamentele trombolitice care asigură dezobstrucţia vasului cerebral trombozat şi vindecarea pacienţilor cu AVC.

Această patologie este una dintre cauzele majore de mortalitate şi handicap, cu implicaţii serioase la nivel individual, familial şi socio-economic. S-au alocat 1.400.000 lei pentru achiziţii de medicamente fibrinolitice şi materiale sanitare necesare. Programul se desfăşoară în șapte unităţi sanitare.

TRAUMĂ Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute (TRAUMĂ) va asigura finanţarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteză necesare intervenţiilor chirurgicale la pacienţii cu fracturi, vizând o gamă largă de specialităţi chirurgicale (neurochirurgie spinală, ortopedie-traumatologie, chirurgie maxilo-facială), şi acoperă un număr foarte mare de victime. MS a alocat 1.762.000 lei, iar programul se desfăşoară în 18 unităţi sanitare, anunță MS.



12