Să ne uităm la cer prin ochii telescopului, din mijlocul orașului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Internațională a Astronomiei

Să ne uităm la cer prin ochii telescopului, din mijlocul orașului!

Ştiință 22 Aprilie 2018 / 17:29 1342 accesări

Ziua Astronomiei este aniversată în fiecare an, într-o zi de sâmbătă/din luna aprilie sau mai, când Luna se află în preajma fazei de Primul Pătrar.

„Mișcarea” a început în California (S.U.A.) anului 1973, atunci când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local „Astronomical Association of Northern California”) hotărâse: decât să invite oamenii în a participa la o seară de observații astronomice, într-un loc îndepărtat de oraș, mai bine determină organizarea, de către clubul de astronomie, a observaţiilor astronomice în mijlocul orașului, arătând obiectele cerești publicului trecător (altfel, acesta din urmă nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop).

Anul acesta Ziua Astronomiei se va aniversa pe 21 aprilie, şi ca în fiecare an echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan s-a implicat în mai multe activităţi publice, ce au ca principal obiectiv promovarea şi popularizarea astronomiei. Invitatul special a fost astronomul amator Daniel Berteșteanu de la Astroclubul Bucureşti. Observaţiile astronomice din stradă s-au desfăşurat în zona centrală a oraşului, în parcul Victor Ion Popa, (la strada principală), orele 20.30 – 21.30. „Într-o fotografie care a devenit virală pe rețele de socializare, îl puteți vedea pe Ciprian Vintdevară, muzeograf și astronom al Planetariului și Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Parvan din Bârlad cum ajută un copil să privească printr-o lunetă solară. Celebrul astronom român Ciprian Vintdevară a descoperit, în anul 2015, o Nova Roșie Luminoasă, de fapt, un nou corp ceresc nou, primul descoperit în istoria astronomiei românești“, a precizat reprezentantul Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan“.12