Salonul Național al Artelor, găzduit de Art Gallery din Tomis Mall

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salonul Național al Artelor, găzduit de Art Gallery din Tomis Mall

Cultură 17 Iulie 2016 / 11:54 3845 accesări

Prof. univ. dr. Daniela Țurcanu

Prof. univ. dr. Daniela Țurcanu

Sculptorul Ioan Ladea și prof. univ. dr. Daniela Țurcanu

Sculptorul Ioan Ladea și prof. univ. dr. Daniela Țurcanu

Salonul Național al Artelor - „Temeiuri”, ediția a IX-a, cu tema „Oglindire și transfigurare”, a ajuns la Marea Neagră, la Art Gallery Constanța, din incinta Tomis Mall Constanța, după ce inițial a fost vernisat la Parlamentul României, în Sala „Constantin Brâncuși”. La Constanța, iubitorii picturii sunt așteptați să observe modul în care toți cei 32 de artiști, prezenți cu lucrări în cadrul Salonului de Arte de la Constanța, s-au... oglindit în creațiile lor. Expoziția poate fi vizitată până pe 1 august, de marți până sâmbătă, între orele 10.00-19.00. În expoziție pot fi văzute și lucrări semnate de artiștii plastici constănțeni Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu.

„Prezența selecției secției de pictură de la Salonul Național de Arte este un mare eveniment găzduit la noi, la Constanța. Acest Salon. care, anul acesta, are ca tematică oglindirea, este foarte generos prin abundența artiștilor care au lucrat pe această temă ce deschide posibilități infinite. Știm că exteriorul este oglindit către interior, într-o viziune cosmologică, la fel și interiorul omului se poate vedea ca într-o oglindă imensă către intimitatea cosmosului. Așadar există o privire dinspre ființă către cosmos, dar și din cosmos către ființă”, a apreciat prof. univ. dr. Daniela Țurcanu.

„ARTISTUL SE OGLINDEȘTE ÎN OPERA SA”

„Această temă, care a fost tratată de la veche filosofie antică, grecească și până la cei mai noi curente de avangardă, a născut capodopere în acest plan al artei vizuale. Prin vizual, deoarece oglinda îți dă realmente o imagine a vizualului, artiștii au putut să ne ofere pe pânze, prin creația lor, propria identitate. Creațiile expuse aici, realizate de artiști extrem de valoroși ai țării, cu care nu poți intra altfel în contact decât printr-o reflexie, poate să ne ofere astăzi interiorul lor. De aceea expoziția are și o atmosferă intimă, de intimitate. Practic este un dialog direct cu artistul: artistul se oglindește în opera sa. De exemplu, eu mă regăsesc în tematica aleasă, la Vama Veche. Publicul, prin reflexie, intră in interiorul creației mele și din interiorul creației mele în inima mea. Ne îmbogățim și trăim experiențe prin această reflexie”, a mai spus pictorița dr. Daniela Țurcanu.

UN EXEMPLU CELEBRU: „SOȚII ARNOLFINI”

În expunerea sa, prin care și-a dorit să ofere o viziune științifică asupra fenomenului oglindirii în opera de artă, aceasta a amintit de o lucrare celebră a artei universale. „Există celebrul caz în opera lui van Eyck, portretul soților Arnolfini, unde oglinda apare central între cei doi soți. Acolo motivul este infinit, ca reprezentare și semnificație. Dar principala semnificație este că oglinda se poate oglindi și pe sine însuși. Ea poate crea universuri. Fără aceste date științifice ne-ar fi mai greu să putem pătrunde aproape într-un fenomen. Toate fenomenele fizicii, ale opticii, transpuse în creație prin sentimente, pot să descrie cel mai exact și mai metodic, toate raportările artistului la creație, creației la privitor și modul în care această osmoză se simte la nivelul universului. De aceea mi se pare foarte interesantă tematica acestui salon, deoarece ea propune o analiză a artistului în fața operei sale și mai propune, printr-o relaționare, prin armonie, rezonanțe între lucrările artistului și publicul cunoscător, iubitor de artă”, a conchis prof. univ. dr. Daniela Țurcanu.

Prezent la vernisajul Salonului Național al Artelor din partea organizatorilor, sculptorul Ioan Ladea a declarat: „Eu fac parte din asociația culturală H. D. U., care, împreună cu colaboratorii săi, organizează de câteva ediții, un Salonul Național de Artă: unul de primăvară și altul de toamnă. Ne-am gândit că ar fi bine că această inițiativă să fie cunoscută și să facem o expoziție itinerantă care să ajungă în mai multe orașe din țară, astfel încât și artiștii de aici să cunoască inițiativa noastră și să vină să participe cu lucrări la Salonul Național. Inițiativa îi aparține domnului Radu George Serafim, părintele spiritual al acestei inițiative, iar noi îl susținem în promovoarea artei românești contemporane. Expoziția de aici reprezintă un barometru, o măsură a picturii românești la ora actuală”.

Toate aceste lucrări și multe altele au fost expuse în luna mai la Parlamentul României, în Sala „Constantin Brâncuși”, în cadrul ediției de primăvară a Salonului Național

Citește și:

„Temeiuri” artistice, oglindite la Marea Neagră

Salonul Național al Artelor ajunge la Constanța

„Rezonanțe” la Palatul Parlamentului, cu Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu

Salonul Naţional al Artelor, la Constanța



12