Salt de coșmar al francului elvețian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 3,74 lei la peste 5 lei, într-o noapte

Salt de coșmar al francului elvețian

Eveniment 16 Ianuarie 2015 / 00:00 1040 accesări

Românii cu credite în franci elvețieni care au trecut în mijlocul crizei prin dușul rece al fortificării francului au din nou fiori reci pe șira spinării. Francul elvețian a trecut de 5 lei, după o decizie luată de Banca Naţională a Elveţiei prin care s-a abandonat pragul de 1,2 franci elveţieni pentru un euro. Presiunea pentru renunțarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condițiile în care speculațiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziții de obligațiuni au dus la deprecierea monedei euro. De asemenea, banca centrală elvețiană a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%. Reacția pieței a fost imediată. O parte dintre băncile comerciale din România au afişat, ieri dimineaţă, cursuri de peste 5 lei pentru un franc elveţian, în condițiile în care, miercuri, francul era cotat la 3,74 lei. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că, în prezent, în România împrumuturile în franci elveţieni nu depăşesc 5% din totalul creditelor. "Orice piaţă valutară are două feluri de reacţii, o reacţie emoțională şi o reacţie raţională. Prima reacţie este una emoţională", a declarat Adrian Vasilescu. El i-a îndemnat încă o dată pe români să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi, pentru că altfel se expun riscului valutar. Pe piața interbancară, francul elvețian a ajuns chiar la 6,5 lei. "Este o veste foarte neplăcută pentru zecile de mii de creditați în franci elvețieni", spune avocatul Adrian Cuculis, specializat în procese legate de abuzurile băncilor.

Pe piețele externe, francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9.53, după ce a atins nivelul-record de 85,17 centime pentru un euro. De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Dacă vă mai amintiți anul 2011, când ratele la creditele în franci elvețieni aproape s-au triplat peste noapte, sufocând financiar și lăsând fără locuințe mii de familii care optaseră pentru această formă de împrumut, acum lucrurile merg, se pare, în această direcție.



12