Sancţiuni dure asupra Coreei de Nord, pe modelul Iran - dezarmarea nucleară?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sancţiuni dure asupra Coreei de Nord, pe modelul Iran - dezarmarea nucleară?

Externe 21 Martie 2017 / 15:40 478 accesări

Administrația Trump are în vedere sancțiuni dure, menite să scoată Coreea de Nord din sistemul financiar global, în cadrul unei ample revizuiri a măsurilor vizând contracararea amenințării nucleare și balistice din partea Phenianului, transmite agenția Reuters. Aceste sancțiuni ar face parte dintr-un demers pe mai multe planuri, cuprinzând creșterea presiunilor economice și diplomatice - mai ales asupra unor bănci și firme chineze care fac tranzacții cu Coreea de Nord -, dar și o consolidare a prezenței militare a SUA și a aliaților săi sud-coreean și japonez, a menționat un responsabil din administrație. Totuși, deși opțiunea "loviturilor preventive" împotriva Coreei de Nord nu a fost eliminată - așa cum a indicat secretarul de stat american, Rex Tillerson, în cursul recentului său turneu asiatic -, noua administrație acordă prioritate, deocamdată, opțiunilor cu un nivel mai scăzut de risc.

Consiliul pentru securitate al președintelui Donald Trump, Herbert Raymond McMaster, lucrează la un set de recomandări în acest sens, care ar urma să ajungă pe masa liderului de la Casa Albă în următoarele săptămâni, posibil chiar înaintea summitului cu președintele chinez, Xi Jinping, de la Washington, la începutul lui aprilie, a menționat oficialul citat sub acoperirea anonimatului. Potrivit sursei, oficiali americani, inclusiv secretarul de stat, au avertizat în particular China în legătură cu o extindere a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, ce ar urma să aibă în vedere băncile și alte companii care fac afaceri cu acest stat, majoritatea fiind chineze. SUA urmăresc astfel să aplice asupra regimului nord-coreean presiuni similare celor la care a fost supus Teheranul pentru a accepta să negocieze cu Occidentul cu privire la presupusul său program de înarmare nucleară, demers care a dus în cele din urmă la acordul din 2015 de restrângere a capacităților nucleare iraniene în schimbul diminuării sancțiunilor. Dar, pentru ca astfel de măsuri să aibă vreo șansă de a influența comportamentul Coreei de Nord - care este deja supusă unor sancțiuni drastice -, Washingtonul trebuie să-și asigure o cooperare deplină pe plan internațional și mai ales din partea Chinei, care nu pare că se grăbește să-și supună vecinul la presiuni.

Mai mult, analiștii pun sub semnul întrebării eficiența acestui tip de sancțiuni în cazul unei țări care nu este un producător major de petrol, ca Iranul, și care are legături foarte limitate cu sistemul financiar mondial. SUA au în vedere și intensificarea eforturilor de confiscare a averii din afara țării a liderului nord-coreean și a familiei sale, a mai spus responsabilul citat.

În ce privește dimensiunea militară a acestei înăspriri a sancțiunilor, aceasta ar consta în întărirea prezenței militare a SUA în regiune și desfășurarea de capacități de apărare antirachetă, inițial în Coreea de Sud și posibil și în Japonia. Armata americană a început deja de altfel instalarea unui sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Coreea de Sud, în pofida opoziției Chinei. Washingtonul se teme însă că învingătorul din alegerile prezidențiale sud-coreene de la 9 mai ar putea obiecta față de desfășurarea acestui scut și față de întărirea sancțiunilor. Oficiali americani consideră totuși că deocamdată loviturile preventive împotriva Coreei de Nord ar fi prea riscante, dat fiind pericolul izbucnirii unui război regional și al producerii unui număr important de victime în Japonia și Coreea de Sud, dar și în rândul zecilor de mii de soldați americani instalați în cele două state aliate.

O altă sursă guvernamentală americană a afirmat că Trump ar putea opta și pentru intensificarea atacurilor cibernetice și a altor acțiuni "sub acoperire" vizând subminarea regimului de la Phenian. Se știe că Donald Trump nu are prea multă răbdare pentru detaliile de politică externă, dar pare să fi receptat avertismentul predecesorului său Barack Obama că dosarul nord-coreean va fi cea mai urgentă problemă internațională cu care se va confrunta. Potrivit unei surse citate de Reuters, în ședințele consacrate Coreei de Nord, Trump a întrebat în mod repetat de câte focoase și rachete nucleare dispune Phenianul și cât cheltuiesc Coreea de Sud și Japonia pentru apărarea lor.



12