Sanitas: grevă japoneză, apoi grevă generală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sunt hotărâţi!

Sanitas: grevă japoneză, apoi grevă generală!

Sănătate 11 Octombrie 2016 / 17:07 719 accesări

Peste 200 de membri ai Federaţiei Sanitas au pichetat, marţi, Palatul Parlamentului, urmând ca miercuri să intre în grevă japoneză, iar pe data de 19 să declanşeze o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas cer parlamentarilor modificarea ordonanţelor privind salarizarea în sistemul sanitar.

CE SPUN SINDICALIŞTII DIN ÎNTREAGA ŢARĂ

"Avem nemulţumiri faţă de legislaţia existentă în domeniu şi în special legislaţia care salarizează personalul din sector. Avem nemulţumiri faţă de faptul că în ordonanţele 20 şi 43 nu au fost cuprinse anumite sectoare din domeniul sanitar, cum ar fi DSP, direcţiile generale de protecţie a copilului, direcţiile de asistenţă socială, TESA. Avem un mesaj pentru parlamentari. Dacă tot mandatul nu au făcut mare lucru, poate că se gândesc acum, înainte de plecare, să facă un lucru bun, să mai şteargă puţin din pata neagră pe care o lasă în urma lor", a declarat, pentru Mediafax, Mitrea Grăniceru din Mehedinţi.

"Mesajul nostru pentru parlamentari este acela că, în momentul în care intră aceste ordonanţe în Parlament, să fie discutate şi să decidă legi organice, să cuprindă întreg personalul care lucrează în sănătate şi nu cum este în momentul de faţă, cu extrem de multe excepţii. Produce o mare nemulţumire atât în rândurile celor care au primit câte ceva la rectificarea prin ordonanţele 20 şi 42, dar cele mai mari nemulţumiri sunt ale celor care nu au fost cuprinşi. Acum cartea este la Parlament. Ei decid asupra transformării ordonanţei în lege şi măcar acum să o facă cu cap şi nu cu picioarele", a declarat Liviu Cârstea din Timiş. "Pichetăm şi am fost la toate uşile pentru a ne cere drepturile şi nu de acum, de mulţi ani. Sunt în aceste acţiuni de peste 15 ani. Sunt angajată în DGASPC Iaşi de peste 20 de ani. Am un venit de 1.700 de lei. Sunt acolo psiholog, avem o muncă grea, în condiţii de agresiune, şi nu suntem plătiţi. Personalul de specialitate fuge, nu avem niciun medic la aceşti 240 de beneficiari pe care îi îngrijim, ceea ce ne îngreunează munca foarte rău. Avem şi noi copii, părinţi, lucrurile se complică foarte mult. Chiar avem nevoie de îngrijiri de sănătate şi salariile pe care le avem sunt mai mult bani de nu ştiu ce cheltuieli, că astea nu sunt salarii de fapt. Copiii termină şcoli, se angajează şi au salarii de debutanţi mai mari decât ale noastre, care suntem părinţi şi salariaţi de peste 20 de ani", a declarat Mihaela Ţincu din Hârlău, judeţul Iaşi.

Federaţia Sanitas a anunţat, săptămâna trecută, că a strâns peste 35.000 de semnături la nivel naţional pentru declanşarea grevei generale pe 31 octombrie, în cazul în care revendicările nu sunt soluţionate. Până atunci, miercuri, pe 12 octombrie, angajații din Sănătate vor intra în grevă japoneză, iar pe 19 octombrie vor declanşa o grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore.



12