Şansele alegerilor parlamentare anticipate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pro și contra

Şansele alegerilor parlamentare anticipate

Politică 05 Ianuarie 2020 / 18:24 901 accesări

Prim-vicepreşedintele partidului, Rareş Bogdan, a anunţat, la sfârşitul lui decembrie, că liberalii poartă negocieri cu partidele parlamentare pentru declanşarea anticipatelor. "Acest demers este susţinut de USR, UDMR şi PMP. Ne aşteptăm ca cei care au sprijinit învestirea Guvernului Orban să susţină demersul nostru. (...) Lunile februarie, martie vor fi extrem de interesante. Cel târziu în aprilie vom avea alegeri anticipate", a declarat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, grupul de nouă parlamentari demisionari din Pro România vor susţine anticipatele. "Ar mai fi nevoie de 24 de voturi care pot fi formate din demisionari, din aşa numiţii independenţi şi din cei care aparţin minorităţilor", a afirmat Bogdan. Noua sesiune parlamentară va începe pe 3 februarie. Liberalii analizează variantele prin care anticipatele pot avea loc. PNL ia în calcul că PSD, aflat în opoziţie, poate depune o moţiune de cenzură care să demită Guvernul şi astfel să înceapă un proces de declanşare a alegerilor înainte de termen. O altă variantă este ca premierul să demisioneze.

Social-democraţii nu exclud varianta depunerii unei moţiuni de cenzură, având în vedere că Executivul s-a angajat să elaboreze proiecte importante de lege prin asumarea răspunderii, ocolind Parlamentul. Pe 16 decembrie, Gabriel Zetea, lider regional al PSD, a anunţat că partidul va depune moţiune de cenzură doar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale, respectiv pe alegerea primarilor în două tururi. Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, nu susţine ideea anticipatelor. Acesta declara la începutul lunii decembrie că nu există nicio criză pentru a grăbi formarea unui nou Legislativ, România având deja un Guvern, un preşedinte şi un Parlament. În schimb, unii lideri din PSD vehiculează ideea că preşedintele Iohannis şi PNL vor acest lucru deoarece se tem că guvernarea actuală va fi un eşec și că, până la alegerile parlamentare la termen din toamnă, liberalii ar mai pierde din electorat.

De asemenea, ALDE nu susţine organizarea scrutinului înainte de termen. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a transmis că declaraţiile lui Rareş Bogdan nu fac decât să alunge investitorii. Totodată, ALDE precizează că nu intră în această „aventură politică” doar pentru ca PNL să mai obţină câteva procente. Pe de altă parte, Kelemen Hunor, după ce a discutat cu prim-ministrul înaintea încheierii sesiunii parlamentare, a precizat că susţine organizarea anticipatelor cu câteva săptămâni înaintea alegerilor locale.

Liderii Alianţei USR-PLUS, Dan Barna, respectiv Dacian Cioloş, susţin alegerile parlamentare anticipate. Liderul USR spune că dacă se va ajunge la o decizie, alegerile parlamentare vor avea loc în aceeaşi perioadă cu localele. Cioloş i-a cerut public preşedintelui Klaus Iohannis declanşarea rapidă a alegerilor anticipate.

Parlamentarii PMP ar putea susţine condiţionat demersul (dacă PNL şi USR votează proiectele de lege privind alegerea primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari).



12