Șapte „Oscaruri” pentru Teatrul „Oleg Danovski”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Gala Premiilor Operelor Naționale de la Iași

Șapte „Oscaruri” pentru Teatrul „Oleg Danovski”

Cultură 24 Noiembrie 2015 / 17:01 5749 accesări

Directorul Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, a primit un Premiu Special

Directorul Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, a primit un Premiu Special

Spectacolul „Romeo și Julieta” a fost desemnat cel mai bun balet clasic al stagiunii

Spectacolul „Romeo și Julieta” a fost desemnat cel mai bun balet clasic al stagiunii

Horațiu Cherecheș, cel mai bun coregraf de balet clasic al stagiunii 2014-2015

Horațiu Cherecheș, cel mai bun coregraf de balet clasic al stagiunii 2014-2015

Regretata soprană Roxana Bageac a fost omagiată cu un premiu „in memoriam”

Regretata soprană Roxana Bageac a fost omagiată cu un premiu „in memoriam”

„O noapte la Veneția” - cea mai bună operetă a stagiunii 2014-2015

„O noapte la Veneția” - cea mai bună operetă a stagiunii 2014-2015

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost oferit dirijorului Gheorghe Stanciu

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost oferit dirijorului Gheorghe Stanciu

Monica Cherecheș a fost distinsă cu Premiul de Excelență al Galei

Monica Cherecheș a fost distinsă cu Premiul de Excelență al Galei

Cea de-a III-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, organizată luni seară, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, și-a desemnat câștigătorii, după un spectacol care a durat patru ore și jumătate, transmis în direct pe TVR1, TVR+, TVR Internațional și Radio România Cultural și Radio Muzical.

În cadrul unui spectacol eclatant, prezentat de Irina Păcurariu și Cătălin Sava, cu momente unice oferite de baritonul italian Leo Lucci și soprana Elena Moșuc - recompensată cu Marele Premiu al Galei -, au fost premiate performanțele artistice ale stagiunii 2014-2015. Teatrul Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski” a fost prezent și el pe lista premianților, într-o companie selectă: Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Opera Naţională Română Iaşi și Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

„O NOAPTE LA VENEȚIA”, CEA MAI BUNĂ OPERETĂ Artiștii de la Marea Neagră s-au întors acasă de la „Oscarul” Operelor cu șapte premii. Primul dintre ele a fost înmânat de către tenorul Cosmin Marcovici regizorului bulgar Mario Nikolov, pentru „Cel mai bun spectacol de operetă” al stagiunii 2014-2015: „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul. „Sunt într-adevăr fericit pentru că am primit acest premiu. Vă mulțumesc tuturor, mulțumesc Operei Naționale din Iași. Mulțumesc juriului, mulțumesc Operei Naționale din Constanța”, a spus Mario Nikolov.

CEL MAI BUN COREGRAF DE BALET CLASIC Horațiu Cherecheș a fost desemnat cel mai bun coregraf de balet clasic, pentru spectacolul „Romeo și Julieta”, de Serghei Prokofiev. Trofeul i-a fost înmânat de prim-solista Elena Dacian, fiica lui Ion Dacian.

„Acest premiu aș vrea să-l dedic prim-soliștilor Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, care m-au ajutat foarte mult să pun în scenă emoția transmisă de drama lui Shakespeare, și mă refer aici la Eliza Maxim și Sergiu Dan (n.r. - cei doi au fost nominalizați la categoria „Cel mai bun / cea mai bună solist/ă de balet clasic) și la întreg colectivul de balet de la Constanța, pe care vă invit să-l vedeți cu drag ori de câte ori ocazia, în țară sau în străinătate. Aș vrea să mulțumesc și pentru încrederea pe care mi-a acordat-o conducerea Teatrului „Oleg Danovski”, și mă refer în primul rând la doamna Daniela Vlădescu. Și mulțumesc și părinților mei și familiei mele”, a spus Horațiu Cherecheș.

„ROMEO ȘI JULIETA” DE LA CONSTANȚA... CEI MAI BUNI Imediat după acest moment emoționant, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a urcat coregrafa Roxana Colceag, care a înmânat Premiul pentru „Cel mai bun spectacol de balet clasic”. Câștigător a fost desemnat... baletul „Romeo și Julieta” de la Constanța.

Premiul i-a fost înmânat directorului TNOB „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu. „Sunt copleșită de emoție pentru că mă aflu la unul dintre evenimentele cele mai minunate pe care le oferă viața culturală din România și pentru că este recunoscută munca de excepție a acestor balerini, a acestor artiști extraordinari de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Este o reușită pe care au trudit-o mult”, a spus directorul TNOB.

Nominalizați ai Galei au fost și soprana Smaranda Drăghici - pentru cel mai bun debut feminin, tenorul Răzvan Săraru - cel mai bun debut masculin și scenografa Natalia Kornilova, pentru concepția decorurilor spectacolului de balet „Romeo și Julieta”.

PREMIU DE EXCELENȚĂ PENTRU MONICA CHERECHEȘ În ultima parte a Galei, managerul general al TNOB a urcat din nou pe scenă pentru a oferi premii de excelență și pentru întreaga carieră. „Premiul de Excelență i se cuvine uneia dintre cele mai frumoase și mai talentate balerine, prim-balerină a Teatrului „Fantasio”, a Companiei „Oleg Danovski”, prim-balerină a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Mă refer la unul dintre cei mai importanți pioni în economia teatrului nostru, director al Companiei de Balet, balerină de excepție, maestră de balet extraordinară, pe care oricine și-ar dori-o într-un teatru, Monica Cherecheș”, a spus Daniela Vlădescu. Vădit emoționată, Monica Cherecheș a spus: „Mulțumesc din suflet pentru acest premiu dansatorilor și celor care ne priviți la această oră. Vreau să mulțumesc managerului Teatrului „Oleg Danovski” din Constanța și colegilor mei balerini. Vreau să dedic acest premiu părinților mei, care m-au îndrumat să ajung aici, în fața dumneavoastră”.

GHEORGHE STANCIU, O VIAȚĂ ÎN SLUJBA ARTEI DIRIJORALE Premiul pentru întreaga activitate i-a fost oferit maestrului Gheorghe Stanciu: „unul dintre cei mai talentați, serioși și hăruiți dirijori pe care i-a avut Constanța din toate timpurile, un dirijor care efectuează și acum turnee în străinătate. Sub bagheta sa au fost făcute nenumărate premiere, nenumărate titluri de operă și operetă”. „Sunt onorat să primesc acest premiu. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au apreciat activitatea artistică și, în primul rând, managerului Teatrului „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu”, a declarat Gheorghe Stanciu.

„IN MEMORIAM” ROXANA BAGEAC Pe fundalul sonor oferit de emoționanta lucrare vocal-simfonică „Lacrimosa”, de Mozart, au fost oferite, pentru prima dată în istoria Galei Operelor Naționale, premii „in memoriam”. Ele au fost acordate baritonului Dan Iordăchescu, sopranei Eleonora Enăchescu, sopranei Roxana Bageac și tenorului Cornel Stavru.

„Avea 35 de ani, un glas de înger și o pasiune nemărginită pentru această meserie minunată. Nu doresc decât să ținem un moment de reculegere pentru cea care a fost Roxana Bageac”, a spus, cu glasul înecat de lacrimi, directorul Teatrului „Oleg Danovski”.

PREMIU SPECIAL PENTRU DANIELA VLĂDESCU Cea de-a treia ediție a Galei s-a încheiat cu premii speciale oferite directorilor Operelor Naționale din țară și Chișinău, un astfel de premiu fiindu-i acordat și celei care conduce destinele teatrului de la Marea Neagră, Daniela Vlădescu.

COMISIA DE JURIZARE Juriul care a stabilit premiile Galei Operelor Naționale a fost format din: Anca Florea - muzicolog şi critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Luminiţa Arvunescu - muzicolog şi realizator Radio România Muzical, Horia Andreescu - prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Viorica Petrovici - scenograf, Vivia Săndulescu - critic de balet, Costin Popa - critic muzical și membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

TREI PREMII ÎN 2013 De la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naţionale, care a avut loc în iunie 2013, la Iași, Teatrul „Oleg Danovski” s-a întors acasă cu trei premii: Premiul de Excelență - Horațiu Cherecheș, Premiul pentru întreaga activitate - dirijorul Radu Ciorei și Premiul pentru cel mai bun solist de balet - Adrian Mihaiu. În 2014, teatrul constănțean nu a mai participat la eveniment, însă un alt artist născut la malul Mării Negre a fost distins cu un premiu special: Vasile Moldoveanu.

Citește și:

Constănțeni la „Oscarul” Operelor Naționale

Gala Premiilor Operelor Naționale nu mai are loc duminică

Artiști constănțeni la Gala Premiilor Operelor Naționale

Exclusivitate „Telegraf”: Premii pentru constănțeni la „Oscar”-ul Operelor12
Pagina a fost generata in 0.14 secunde