Șapte persoane reținute, după atacul de la Strasbourg

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anunț de ULTIMA ORĂ a autorităților franceze:

Șapte persoane reținute, după atacul de la Strasbourg

Externe 14 Decembrie 2018 / 15:54 440 accesări

Autorităţile franceze au reţinut în total şapte persoane în cadrul anchetei declanşate după atacul de marţi de la Strasbourg, a anunţat vineri procurorul general al Parisului şi şeful parchetului antiterorist Remy Heitz, transmit dpa şi AFP, potrivit Agerpres. Magistratul a precizat că este vorba de patru membri ai familiei lui Cherif Chekatt, autorul atacului, ucis joi seara de poliţie, şi de trei membri ai anturajului apropiat al acestuia. El a menţionat că primii patru au fost plasaţi în arest preventiv în noaptea de marţi spre miercuri, iar dintre ceilalţi trei unul a fost reţinut joi dimineaţa şi ceilalţi doi în cursul nopţii. Procurorul a dat asigurări că ancheta va continua "pentru a identifica eventuali complici sau coautori care l-ar fi putut ajuta sau încuraja pe Chekatt să treacă la acţiune", dar şi ulterior, până la prinderea sa de către poliţie. Trei persoane au fost ucise în atacul de marţi seara din piaţa de Crăciun din Strasbourg şi cel puţin alte 13 au fost rănite, dintre care una grav, aflându-se în moarte cerebrală.

Piaţa de Crăciun din oraşul din nord-estul Franţei, închisă după atac, a fost redeschisă vineri dimineaţa la ora 11.00 (10.00 GMT), iar luminile uriaşului brad amplasat în piaţă au fost reaprinse.

Remy Heitz a detaliat împrejurările în care a fost prins şi ucis autorul atacului, explicând că o patrulă de poliţie a remarcat la ora locală 21.00 joi în cartierul Neudorf din Strasbourg "un individ ale cărui semnalmente ar fi putut corespunde cu ale autorului", iar acesta a observat maşina poliţiei şi s-a prefăcut iniţial că intră într-o casă. Atunci, poliţiştii şi-au semnalat prezenţa "şi bărbatul s-a întors spre ei ţintindu-i cu o armă, probabil cea folosită şi marţi seara". "Un proiectil a lovit maşina poliţiei deasupra portierei din spate stânga. Doi dintre cei trei poliţişti au ripostat, trăgând în mai multe rânduri şi ucigându-l pe autor", a spus Heitz.

"Decesul lui Cherif Chekatt, care a fost identificat oficial prin compararea amprentelor digitale, a fost constatat la ora 21.05", iar anchetatorii au găsit asupra acestuia "un revolver vechi cu şase cartuşe, un cuţit şi alte opt gloanţe de 8 mm în buzunarul interior al jachetei", a menţionat procurorul, care a mai adăugat că la localizarea fugarului au contribuit cele aproape 800 de apeluri primite de la public, două dintre acestea având chiar un rol "determinant". Ministrul francez de interne Christophe Castaner, a insistat la rândul său vineri că decizia redeschiderii pieţei de Crăciun a fost luată de joi. "Am luat această decizie în onoarea Strasbourgului, a Franţei. În faţa atacurilor de o asemenea violenţă, putem demonstra că ţara noastră stă din nou cu capul sus", a declarat ministrul.

Preşedintele francez Emmanuel Macron era aşteptat la Strasbourg în seara de vineri pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului şi pentru a saluta forţele de ordine, a anunţat palatul Elysee.12