Sărbătoare mare: Buna Vestire! Semnificație, obiceiuri și tradiții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe 25 martie a fiecărui an, Blagoveștenii sau Ziua Cucului

Sărbătoare mare: Buna Vestire! Semnificație, obiceiuri și tradiții

Religie 25 Martie 2019 / 06:15 3782 accesări

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului, datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. De asemenea, craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, astfel sperând că flăcăii nu vor decide să le ocolească, conform calendarulortodox.ro. Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire pe 25 martie a fiecărui an. Semnificaţia acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare, având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte. Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat. Creştinii de credinţă catolică susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Bună Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. De asemenea, craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, astfel sperând că flăcăii nu vor decide să le ocolească, conform calendarulortodox.ro.

CE TREBUIE SĂ FACI CA SĂ AI NOROC TOT ANUL

Buna Vestire avea în unele zone și o altă semnificație pe lângă cea religioasă: acum cântă pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante în viață omului. Când o persoană îl auzea pentru prima oară cântând, trebuia să numere de câte ori cântă pentru a ști câți ani mai are de trăit. De Bună Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor. În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită și sărbătoarea Zămislirii Domnului. În calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveștenii sau Ziua Cucului. Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Bună Vestire are necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloșca de Bună Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuica. Tot acum, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori. Fiind dezlegare la peste, se spune că acela care gustă peste de Bună Vestire se va simți tot anul că peștele în apa. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apa, pentru că mor peștii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor.



12