Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă! Tradiții și obiceiuri!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă! Tradiții și obiceiuri!

Religie 26 Octombrie 2017 / 08:00 2460 accesări

Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Sfantul Dimitrie cel Nou

Sfantul Dimitrie cel Nou

Sf Iachint de Vicina

Sf Iachint de Vicina

Joi, 26 octombrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar vineri, 27 octombrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în vreme ce pe 28 octombrie este prăznuit Sfântul Iachint, ultimul mitropolit al Vicinei. Potrivit tradiţiilor, dacă de Sf. Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă.

Joi, 26 octombrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Ambrozie, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sf. Dimitrie” din localitatea Kalipetrovo, aflată la 10 km de Silistra.

CINE A FOST SF. MARE MUCENIC DIMITRIE?

Sf. Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic, în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în ascuns, de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu, a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni drept mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese. Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu Lie, un vestit gladiator păgân. În urma luptei, Nestor îl învinge pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis. Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

VINERI, SFÂNTUL CUVIOS DIMITRIE CEL NOU!

Vineri, 27 octombrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea sfântului, la Catedrala patriarhală din București. Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul oraşului Bucureşti, iar harul său se face simţit în numeroasele vindecări petrecute la racla sa. În noaptea de vineri spre sâmbătă (27 spre 28 octombrie), de la ora 23.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Slujba este prilejuită de cinstirea hramului bisericii mari, „Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești”.

De asemenea, pe 28 octombrie este prăznuit, de Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Iachint, ultimul mitropolit al Vicinei. Acesta a trăit în prima jumătate a

secolului al XIV-lea şi a fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi sau la cetatea „Păcuiul lui Soare”, de lângă mănăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi. Sâmbătă, 28 octombrie, IPS Teodosie va participa la ședinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, iar duminică, 29 octombrie, de la ora 8.30, IPS Teodosie va resfinți biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Hârșova. Tot duminică, de la ora 17.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei nr. 80 A, cartierul Km 4).

Sărbătoarea Sfântului Dumitru prefigurează în tradiția pastorală străveche începutul iernii. De Sfântul Dumitru, majoritatea plantelor care acoperă pământul se usucă, iar Sfântul Dumitru, protectorul păstorilor și al turmelor de oi, desfrunzește pădurile. Dacă în grădină a rămas vreo floare neculeasă și este încă frumoasă și neofilită, nu o rupe. Se spune că frumusețea ei este înspre alinarea sufletelor celor morți. Potrivit altor tradiţii, dacă de Sf. Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. În această zi, țăranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumos. Cine are împrumuturi trebuie să le achite în această zi, dar şi să facă alte socoteli noi. Bătrânele împart covrigi, pâine, nuci, mere, struguri şi prune uscate doar celor care sar peste foc. Tot în această zi se pomenesc morţii. Se dau de pomană coliva de Sâmedru şi colaci în formă de cruce. În ziua de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, nu se piaptănă, iar femeile fac pomană cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.



12