Sărbătoare mare pentru aleși! Pot scăpa de bubele incompatibilității

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raport favorabil pentru prescrierea conflictului de interese și nu numai

Sărbătoare mare pentru aleși! Pot scăpa de bubele incompatibilității

Politică 10 Iulie 2018 / 15:35 814 accesări

Aleșii locali și parlamentarii cu bubele incompatibilității în cap sau care s-au trezit în conflict de interese pot sărbători de zor. Comisia juridică din Senat a dat marţi raport favorabil unei propuneri legislative potrivit căreia faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

Camera. Cu alte cuvinte, cei care s-au trezit cu raport de incompatibilitate, iar instanța nu a dat încă o hotărâre definitivă privitoare la situația lor ar putea scăpa basma-curată, pentru că au mari șanse să li se anuleze orice interdicție de a candida și a ocupa funcții publice. Sigur, acest lucru se va întâmpla dacă modificarea va trece și de plenul Senatului. Proiectul a fost depus de 100 de parlamentari social-democraţi, care propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. Astfel, iniţiatorii propun introducerea unui nou articol care să aibă următorul cuprins: „Faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor”.

ALEȘII VOR PUTEA FACE ȘI ALTCEVA

Proiectul legislativ al social-democraţilor mai stipulează că: „primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti”. O altă modificare efectuală la Legea 161/2003 prevede că: „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”. Proiectul de lege a fost adoptat cu 196 de voturi pentru, 59 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional. „Apreciem că ar trebui corelată modificarea articolului 25, în sensul instituirii termenului de prescripţie de trei ani, cu dispoziţiile art.11 alin.1 din Legea 176, care prevede că activitatea de evaluare a declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor, precum şi cea de evaluare a conflictului de interese şi incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor, cât şi în decursul a trei ani de la încetarea acestora. Şi credem că este cazul unei corelări cu propunerea legislativă supusă atenţiei dumneavoastră”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ.



12