Sărbătoarea Sf. Mari Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai Constanței

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea Sf. Mari Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai Constanței
Religie 19 Mai 2017 / 16:19 2644 accesări 2 comentarii

În fiecare an, sărbătoarea Sf. Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, prilejuiește constănțenilor cinstirea ocrotitorilor lor spirituali. Sâmbătă, 20 mai, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conduce o procesiune cu moaștele Sf. Constantin cel Mare, aduse de la mănăstirea Sf. Nicanor Zavordas, din Mitropolia de Grevena a Greciei, de către o delegație condusă de starețul acestei mănăstiri, Arhim. Serafim. Procesiunea va pleca de la Catedrala Arhiepiscopală spre biserica „Sf. Împărați - I” din Constanța, pe traseul: str. Arhiepiscopiei - bd. Regina Elisabeta - str. Termele Romane - str. Traian - str. Mircea cel Bătrân - b-dul Mamaia - str. Mihai Viteazu - str. Călugăreni - str. Ştefan Mihăileanu -biserica „Sf. Împăraţi - I”.

Duminică, 21 mai, de la ora 9.00, la biserica „Sf. Împărați - I”, care își cinstește ocrotitorii spirituali, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească alături de un oaspete din Grecia: IPS Nikiphoros, Mitropolit de Amorion.

Sf. Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt primii împăraţi creştini şi, totodată, protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin (21 mai, anul 337). Sunt socotiţi „Mari și întocmai cu apostolii” deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul: Edictul de la Milan, cu privire la legalizarea creştinismului, dat de către Sfântul Constantin în anul 313; convocarea de către Sf. Constantin a primului Sinod Ecumenic, la Niceea, în anul 325, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă (Crezul); la rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena, este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Tot ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care Biserica Învierii din Ierusalim, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi Biserica „Tatăl nostru” de pe Muntele Măslinilor.

În cei 31 de ani de glorioasă domnie a împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de Răsărit, devenit ulterior Imperiul Bizantin, şi întemeierea capitalei acestuia, în anul 330, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.

În ţara noastră, numeroase lăcaşuri de cult poartă hramul Sf. Împărați. Printre acestea se numără Catedrala Patriarhală din Bucureşti, bisericile „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Constanţa (trei la număr) şi Mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”, de lângă localitatea Costineşti.

Municipiul Constanța este oraşul cu cea mai veche atestare documentară de pe teritoriul României, din anul 657 î.Hr. Atunci s-a format aici o colonie greacă numită Tomis. În anul 71 î.Hr. localitatea a fost cucerită de către romani, iar după ce Constantinopolul a devenit capitala Imperiului Roman de Răsărit, străvechiul Tomis a fost redenumit Constantiana, după Flavia Julia Constantia, sora împăratului Constantin cel Mare. În anul 2002, autoritățile locale au decis ca Sf. Împărați să devină patronii spirituali ai municipiului Constanța.

2 comentarii

SPUS 10:51:38 / 20 Mai 2017
Si făcut !

Totul este orchestrat și bine pus la cale de forțe interesate de distrugerea credinței și bisericii creștine ortodoxe din România, forțele care lucrează își au sediul în România pur și simplu și in afara României ! Dacă nu ar fi fost ales Teodosie, ar fi fost aleasă altă față bisericească, asta ca să stârnească mai puțină indignare și totodată ca, creștinii să nu să se răzvrătească în masă, atacul este bine orchestrat și bine pus la punct, la cale de oameni rău intenționați și mânați de ura ce o au împotriva lui Dumnezeu, lui Hristos, adică de oameni care defapt nu iubesc pe Dumnezeu ! De aproape 30 de ani, forțele interesate, au vârât în mintea oamenilor, dați, ajutați biserica și pe slujitorii ei, când biserica și slujitorii bisericii au prosperat, treptat a început lupta pe față împotriva celor două componente ale bisericii : biserica pur și simplu și slujitorilor ei, prin aceea : nu vrem biserici / catedrale ci spitale, preoții sunt curvari, derbedei, preoții și toate rangurile bisericești se îmbogățesc, au averi iar crestinii de rând sărăcesc continuuu, concluzia este următoarea, românii au rămas saraci, voit de cei care au pus la cale distrugerea credinței creștine ortodoxe și bisericii creștine ortodoxe, adică românii au rămas cei mai amărâți și cei mai săraci oameni din Europa, cu scopul de a fi o masă de manevră când împotriva : bisericii, politicienilor și lui Dumnezeu, că în felul acesta oamenii, românii sunt slăbiți și determinați să nu mai aibă repere : morale și spirituale, că românii vor face ce vor ateii, necredincioșii, ne creștinii, cei care au vrut, dar nu au putut de peste 2000 ani, să distrugă creștinismul și nu-l vor putea distruge, pentru că HRISTOS are grijă de creștinii SĂI, HRISTOS are să ne ia, atunci când are să creadă de cuviință ! HRISTOS A ÎNVIAT !

Spus-am ! 02:45:29 / 21 Mai 2017
Credincioșenia prostalaului

Înseamnă c-a murit, ca să învie, nu-i așa, mintosule ? Mulți prostălăi cerniți se jelesc sub ”lumin(ați)a” lumânărilor ca-n bisericicile de trotuar (in loc de pisoare ! ), având ”credința” că l-au apucat pe un Mnezău dă izmene ! Deh, unii inadaptați la real(itate), vând altora ILUZII vrute ”ortodoxe” în prostia duhovniciei lor provenite din ”doctoratul” (sub ascultare !) tip IPS, încă în libertate ! Nu degeaba regimurile politice trecute (toate, bă, toate !) v-au ascuns (vârât !) ca talibani-mujahedini (cerniți) în ”mânăstiri” cu ziduri gros-păzite și-n ”sutane” vărgate... ! ”Te văd” (atenție, ”sfântă” prorocire !) lângă IPS, contemporanu minții tale aflate în alt veac, pe alte spații (Siria, Irak, Somalia lui Boko Haram !) RUPT total DE REALITATE, dar, cu sabia ”credinței” la oblânc, Amin !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.226 secunde