Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Social 23 Aprilie 2016 / 10:13 1430 accesări

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este prăznuit în Biserica Ortodoxă, la 23 aprilie, ca unul dintre cei mai mari sfinți martiri.

Sfântul Gheorghe a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), mai întâi în Capadocia și apoi în Palestina. Aici s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei.

În timpul împăratului Dioclețian, s-a înrolat în armata romană și a ajuns comandant al unui corp de oaste.

În anul 303, Dioclețian a emis un edict de persecuție a creștinilor, care a declanșat un imens val de arestări și torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuțieîn următorii doi ani, 303-305. Sfântul Gheorghe a fost arestat și supus torturilor pe care le-a îndurat ridicând permanent rugăciuni.

Sfântul Gheorghe a vândut aurul și argintul, iar hainele le-a împărțit săracilor; celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe robi să-i elibereze.

În țara noastră, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe are un adevărat cult. Numeroase biserici au fost înălțate în cinstea Sfântului Gheorghe, având hramul în ziua sa de pomenire, de asemenea, mulți creștini îi poartă numele. De astăzi începe anul pastoral. Şi, conform credinței populare, se văd flăcări deasupra comorilor.

În iconografia creștină, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal alb, omorând un balaur sau dragon cu sulița sa. În România el este cinstit ca sfânt căruia mai multe biserici îi poartă hramul, fiind considerat și ocrotitor al unor orașe și al Armatei Române. Militarii din forțele terestre sărbătoresc ziua categoriei de forțe al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

APROAPE 2,5 MILIOANE DE ROMÂNI ÎȘI SĂRBĂTORESC ONOMASTICA ÎN ACEST WEEKEND

Aproximativ 2,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica la sfârșitul acestei săptămâni, de Sfântul Gheorghe și Florii, informează Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat.

Conform statisticilor existente la nivelul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, peste un milion de români, majoritatea bărbați (peste 730.000), poartă numele sau derivate ale numelui Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Cele mai multe sărbătorite se numesc Georgiana (145.994), Georgeta (130.068) sau Gheorghița (30.722), Gina (21.573) și Geta (14.912).

Dintre bărbați, majoritatea poartă numele de Gheorghe (511.888), George (151.306) sau Gheorghiță (22.398).

Citește și:

De Sf. Gheorghe vor fi aduse moaște ale unui sfânt la Constanța

Veniți să-l vedeți pe Sfântul Gheorghe de la Capidava!12