Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva
Religie 10 Octombrie 2019 / 12:04 1865 accesări 1 comentariu

Luni, 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinsteşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaşte se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Sfânta Cuvioasă Parascheva - ocrotitoarea Moldovei

Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri, de unde și-a luat și numele (în greacă „paraschevi" înseamnă pregătire și desemna ziua de vineri). Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Constantinopol. Apoi, timp de câțiva ani, a trăit o viaţă ascetică în mănăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani, s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.

La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani. În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol. Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641, când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica „Sfinţii Tei Ierarhi".

În prezent, sfintele moaşte se află la catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.

Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea oraşului Năvodari, dar şi a celei mai vechi biserici din localitate. Astfel,duminică, 13 octombrie, începând cuora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Cuv. Parascheva" din Năvodari, apoi se va merge în procesiune cu icoana și veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva pe următorul traseu: biserica „Sf. Cuv. Parascheva" (zona Kaufland) - str. Constanței - str. Albinelor - str. Rândunelelor - Biserica „Sf. Cuv. Parascheva".

Duminică, 13 octombrie,de laora 16.00, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Cumpăna ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Taină a Botezului pentru șapte copii orfani.

Luni, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, IPS Teodosie va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi va participa la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România.

Loading...

1 comentariu

Theofil 15:32:26 / 11 Octombrie 2019
Parascheva , calugarita greaca ... 27 de ani ?

Pai , moastele de la Iasi , sunt ale unei fetite de 12 - 14 ani , in niciun caz ale unei femei de 27-28 de ani . Asa spun specialistii in antropologie de la Bucuresti si Iasi ! Asta inseamna ca grecii i-au tras o teapa strasnica lui Vasilie Voda Lupu , precum teapa cu calul troian ...

Răspunde | Raportează | | |+11

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1993 secunde