Sărbătorim Ziua Universală a Iei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comunitatea online din România va purta ie, pe 24 iunie

Sărbătorim Ziua Universală a Iei

Cultură 22 Iunie 2016 / 09:21 3657 accesări

Frumusețea cămășii populare românești, numită simplu, ie, a făcut înconjurul pământului. Reginele României, Elisabeta și Maria, au purtat-o cu mândrie pretutindeni, iar unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, Henri Matisse, i-a imortalizat frumusețea într-o lucrare celebră, expusă la Muzeul de Artă Modernă din Paris: „La Blouse Roumaine”.

Din 2013, la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine” pe 24 iunie, de Sânziene sau de Drăgaice - denumirea populară a praznicului Nașterii Sf. Ioan Botezătorul - în România se sărbătorește Ziua Universală a Iei.

Nu doar în țara lui Enescu și a lui Brâncuși se celebrează această zi, care a devenit rapid eveniment global, marcat pe șase continente, în peste 50 de ţări. Mai mult, de curând, primarul capitalei Statelor Unite ale Americii (SUA), Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept „Ziua Universală a Iei” în Washington, D.C., răspunzând astfel demersurilor Ambasadei României în SUA.

TREI ZILE DE POVESTE

Și la Constanța, evenimentul va fi marcat așa cum se cuvine la inițiativa Muzeului de Artă Populară (MAP). Pentru iubitorii de tradiții populare românești de la Marea Neagră, cel mai important muzeu etnografic al Dobrogei a invitat la Constanța, la fel ca în 2015, două creatoare de ii din Breaza, Prahova, Ecaterina Oproiu și Iulia Gorna, care, de vineri până duminică, inclusiv, între orele 10.00 - 20.30, vor prezenta vestitele ii munteneşti brodate cu vechi motive tradiţionale, pe platoul din fața MAP. „Breaza este centrul meșteșugăresc specializat în confecționarea iilor. De aceea am ales să le aduc la Constanța pe cele două meștere din Breaza”, a subliniat directorul MAP, dr. Maria Magiru.

De asemenea, la parterul muzeului tomitan va putea fi admirată expoziţia temporară „Tipologia iei”, în care vor fi expuse piese reprezentative din patrimoniul instituției, care pun în evidență croiul, materialele din care sunt confecţionate şi compoziţiile omamentale ale cămășilor femeieşti, din diferite zone ale țării.

Atelierul de confecționat ii de la Constanța este inclus în cadrul proiectului „Meșteșuguri tradiționale”, care va continua, vara aceasta, cu alte evenimente tematice: „Olăritul - tradiție și contemporaneitate” (15 - 17 iulie), „Prelucrarea artistică a lemnului” (13 - 15 august) și „Costumul popular - tradiţie şi modernitate” (2-4 septembrie).

DIN PIAȚA OVIDIU ÎN... PIAȚA EUROPEI

Mai mult, Ziua Iei va fi sărbătorită, pe 24 iunie, și în Piața Ovidiu, între orele 17.00 și 21.00, prin ateliere de brodat de ii și alte surprize. Ținuta obligatorie va fi ia.

Și peste hotare, în Franța, în piața din fața Primăriei din Paris, redenumită „Place de l'Europe” și dedicat țărilor participante la Campionatele Europene de Fotbal, Institutul Cultural Român (ICR) va organiza, pe 24 iunie, în spațiul „Agora”, Ziua Universală a Iei. La stand vor fi prezentate două expoziții de fotografie: una a Institutului Cultural Român, cu imagini din arhiva proprie, și una a arhitectului Andrei Mărgulescu. Tot aici va avea loc concertul „De la Edith Piaf la Maria Tănase”, susținut de Jezebel (Izabela Barbu), împreună cu alți trei muzicieni, Alexandru Burcă, Dan Incrosnatu şi Victor Solomon, şi o prezentare a colecţiei „Rădăcini”, realizată de tânărul designer Alina Mărgulescu, care are drept sursă de inspirație costume tradiţionale româneşti.

CINE NU ARE IE SĂ SE ÎMBRACE ÎN ALB!

Pe 24 iunie, orice român și româncă ar trebui să poarte cu mândrie ia. „Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămaşă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediţia următoare a Zilei Iei, să avem cel puţin o ie sau o cămaşă tradiţională românească. Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu hashtagul #ZiuaIei2016 #lablouseroumaine #RomanianBlouse #IAday2016, indicând locaţia unde au fost realizate”, se arată pe pagina de Facebook dedicată evenimentului de către comunitatea „La Blouse Roumaine”. Anul acesta va fi realizat primul film al Zilei Universale a Iei şi al verii româneşti, potrivit aceleiași pagini de Facebook.

Citește și:

„Ziua Universală a iei româneşti“, proclamată la Washington



12