Șase federații patronale, reunite în confederația „Business România“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Șase federații patronale, reunite în confederația „Business România“

Economie 09 Decembrie 2016 / 09:17 617 accesări

Președinții unor confederații patronale din șase domenii ale economiei, dar și oameni de afaceri neafiliați, au anunțat, joi, constituirea celei mai mari confederații patronale – „Business România”.

Printre inițiatorii confederației se numără Ioan Cezar Corâci, președintele FEPACHIM (Federația Patronală din Industria Chimică), Werner Braun, președintele Clubului Economic German Brașov, Octavian Crețu, președintele Romaqua Grup, Irina Mirela Manole, președintele FEPIMM (Federația Patronală a IMM-urilor), Mihai Păsculescu, președintele FEPAIUS (Federația Patronală din Industria Ușoară), Alexandru Todericiu, președintele Export Club, și Mircea Vescan, președintele FedePEG (Federația Petrol Enegie Gaze).

Scopul afirmat al Confederației este acela de a contribui la unificarea mișcării patronale din România în scopul realizării unei voci reprezentative și coerente în plan intern și internațional. „Confederația Patronală Business România s-a constituit în luna noiembrie 2016 ca un răspuns la provocările cu care se confruntă mediul de afaceri din România. Noua confederație patronală îsi propune să reprezinte interesele antreprenorilor din România fără discriminare între capitalul străin și autohton, fără discriminare între companiile mari și cele mici, fără disciminare între diversele sectoare de activitate ale economiei”, au afirmat inițiatorii.

„Credem că România are nevoie de măsuri orientate către dezvoltarea antreprenorială ca unică metodă de dezvoltare economică și de reducere a sărăciei și disiparităților. Credem că o voce patronală puternică este singura în măsură să propună soluții sustenabile pentru dezvoltarea economică durabilă a României”, a declarant Ioan Cezar Corâci, președintele FEPACHIM.

Întrebat dacă noua structură patronală va avea agresivitatea necesară pentru a-și impune vocea în dialogul cu autoritățile, Cezar Corâci a arătat că deocamdată mizează pe eleganța și inteligența partenerilor de dialog social. „Dar există și varianta grevei fiscal, care în alte țări este o formă uzuală de protest patronal, doar că în România este o practică ilegală”. Iar Octavian Crețu a punctat că „de-a lungul ultimilor 25 de ani a fost o anumită cârdășie între sindicate și Guvern, pentru a nu exista un dialog social real, dar sperăm că lucrurile se vor îndrepta după alegerile de duminică”.

În ceea ce privește obiectivele de dezvoltare economică pe care le va propune noului Guvern, „acestea nu vor fi teancuri întregi de hârtii și strategii, ci vor fi liniile directoare prezentate doar pe câteva pagini, însă bine fundamentate cu cifre. Problema nu este să încheiem (încă) un accord, ci să se și aplice măsurile pe care le asumăm”, a precizat Cezar Corâci.



12