Scad chiriile pentru locuinţele ANL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vești bune pentru cei cu venituri reduse!

Scad chiriile pentru locuinţele ANL

Administrație 17 Mai 2017 / 17:00 401 accesări

Dacă stai cu chirie într-o locuință ANL, ar trebui să te bucuri. Asta pentru că prețul chiriei va scădea, după cum anunță Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE). Mai exact, din 12 mai, chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL s-au diminuat, iar în calcularea lor se iau în considerare alte criterii. Potrivit MDRAPFE, acest aspect este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 304/2017 (aprobată în şedinţa din 6 aprilie 2017), prin care au fost actualizate Normele metodologice pentru punerea în aplicare a Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea ANL. Hotărârea a intrat în vigoare odată cu publicarea în „Monitorul Oficial al României“ nr. 354 din 12 mai 2017. „Modificările au fost aduse pentru a asigura protecția socială a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei”, se arată într-un comunicat al MDRAPFE.

CUM SE RECALCULEAZĂ CHIRIILE

Noile prevederi stabilesc pragul de maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară. Dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depășește 100% salariul minim brut pe țară garantat în plată, chiria este de maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie. De asemenea, locatarii blocurilor ANL trebuie să plătească o chirie de maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei. Reprezentanții MDRAPFE mai precizează că reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuințe ANL are loc în condițiile în care cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei, coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti, iar coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie. Actul normativ prevede și ponderarea chiriilor cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL. Acest coeficient variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004 şi 1 pentru cele ridicate începând cu 2016. Chiria astfel calculată se actualizează anual, în funcție de rata inflației comunicată de către Institutul Național de Statistică și de veniturile membrilor familiei chiriașilor.

CUM VOR AFLA LOCUITORII DIN IMOBILE ANL CE CHIRII AU DE PLĂTIT

Pentru anul 2017, odată cu publicarea, în „Monitorul Oficial al României“, a Normelor metodologice actualizate, autoritățile administrației publice locale care administrează locuințe pentru tineri, destinate închirierii, trebuie să actualizeze chiria în condițiile legii și ale prevederilor contractuale și să comunice ANL, în termen de 60 de zile, o situație detaliată cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente și vârsta chiriașilor, precum și data scadentă a plății chiriei pentru fiecare chiriaș. Amintim că, în cazul constănțenilor care locuiesc în imobile ANL, Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat va transmite în scurt timp tuturor chiriașilor înștiințări cu privire la obligația prezentării dovezii veniturilor brute pe membru de familie realizate în ultimele 12 luni pentru recalcularea cuantumului chiriei în conformitate cu modificările aduse legislației în vigoare. Pentru întrebări punctuale și informații suplimentare există la dispoziția locuitorilor următoarele numere de telefon: 0241/580523, 0241/589714.12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.1441 secunde