Schimb de acuzații între SUA și Rusia la Consiliul de Securitate al ONU pe tema atacului din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schimb de acuzații între SUA și Rusia la Consiliul de Securitate al ONU pe tema atacului din Siria

07 Aprilie 2017 / 22:47 501 accesări
Vladimir Safronkov

Vladimir Safronkov

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență vineri, la cererea Rusiei, după loviturile aeriene ale Statelor Unite asupra bazei militare siriene de la Shayrat, transmit agențiile internaționale de presă.

Vladimir Safronkov, reprezentant al Rusiei la Națiunile Unite, a declarat că "Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei" și a afirmat că Moscova consideră atacul "o violare flagrantă a legislației internaționale și un act de agresiune", informează AFP. În ședința publică a Consiliului, el a acuzat SUA că au acționat "pe baza premisei că Siria este vinovată".

Două nave militare americane din Mediterana au tras în noaptea de joi spre vineri 59 de rachete Tomahawk asupra bazei militare Shayrat din centrul Siriei, de unde serviciile de informații ale SUA afirmă că ar fi decolat avioanele care au comis atacul chimic de la Khan Shaykhun. Armele chimice au ucis marți, în această localitate din provincia Idlib din Siria, cel puțin 86 de oameni, printre care zeci de femei și copii.

Ambasadoarea americană Nikki Haley a susținut vineri în Consiliul de Securitate că reacția Washingtonului a fost "pe deplin justificată" și a avertizat: "Suntem pregătiți să facem mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar. Statele Unite nu vor sta deoparte când se utilizează arme chimice. Este interesul nostru național de securitate vital să împiedicăm răspândirea și utilizarea armelor chimice".

Matthew Roycroft, reprezentantul Regatului Unit, a spus înainte de ședința Consiliului că Londra "susține pe deplin acțiunea" americană. În timpul lucrărilor, el a arătat că dacă Rusia nu ar fi blocat prin veto șapte rezoluții ale ONU, regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad ar fi fost sancționat, adaugă Reuters. Safronkov i-a replicat: "Vă temeți de o anchetă cu adevărat independentă".

Și ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane au fost "adecvate". El și-a exprimat speranța că astfel se va marca o schimbare și se vor relansa negocierile politice privind Siria.

Iranul și Rusia, aliați ai guvernului de la Damasc, au condamnat riposta americană, dar aliații SUA și-au exprimat sprijinul pentru acțiunea militară ordonată de președintele Donald Trump. Vineri, înaintea reuniunii Consiliului de Securitate, secretarul general al ONU Antonio Guterres a făcut apel la reținere și a subliniat că pentru conflictul din Siria nu există decât o soluție politică.



12