Schimb de focuri între armata libaneză şi cea israeliană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schimb de focuri între armata libaneză şi cea israeliană

Externe 09 Februarie 2007 / 00:00 657 accesări

În cursul nopţii de miercuri spre joi, armata libaneză a deschis focul în direcţia unui avanpost militar israelian din apropierea frontierei dintre cele două state, pentru prima dată de la încetarea conflictului din vara anului trecut. Armata libaneză a deschis focul asupra unui dispozitiv israelian ce încerca să avanseze către sectorul central din sudul Libanului, din regiunea localităţii Yaroun. O sursă militară libaneză a indicat că tirurile au fost lansate după ce un buldozer israelian a pătruns cu 15 metri în interiorul teritoriului ţării, în timp ce surse militare israeliene susţin că tirurile, care nu s-au soldat cu răniţi, au fost lansate în direcţia militarilor ce nivelau sectorul propriu din apropierea frontierei cu Libanul. În acelaşi loc, luni, au fost descoperite patru încărcături explozive. Israelul a acuzat miliţiile Hezbollah că au plasat recent aceste încărcături, în timp ce gruparea şiită a declarat că acestea au fost plasate înaintea conflictului din perioada 12 iulie - 14 august.

Comandamentul Forţei de Intermediere a Naţiunilor Unite din sudul Libanului a calificat, joi, schimbul de focuri drept un "incident grav". Premierul libanez Fuad Siniora a denunţat ceea ce a numit "o nouă agresiune israeliană". Premierul Siniora l-a informat pe reprezentantul secretarului general al Naţiunilor Unite în Liban Gier Pedersen că Executivul de la Beirut respinge această nouă agresiune împotriva suveranităţii ţării şi încălcarea "Liniei albastre", graniţa simbolică trasată între cele două state. Fuad Siniora a dat directive ferme armatei, cerîndu-i să se opună oricărei violări israeliene. La rîndul său, ministrul Apărării israelian Amir Peretz a dat tot, ieri, asigurări că Israelul nu intenţionează să contribuie la escaladarea situaţiei la graniţă, avertizînd însă că armata va replica, în cazul unui atac.

Armistiţiu încălcat

O rachetă artizanală lansată din Fîşia Gaza a lovit, joi, o zonă industrială din sudul Israelului fără a produce victime, au anunţat surse militare, în timp ce gruparea Jihadul Islamic a revendicat atacul. Aceasta a precizat într-un comunicat că racheta a lovit un obiectiv strategic din oraşul israelian Ashkelon şi că un soldat israelian a fost rănit. Atacul a fost lansat în pofida armistiţiului încheiat de israelieni şi palestinieni la 26 noiembrie. În virtutea acestui acord, armata israeliană şi-a retras trupele din Fîşia Gaza şi a dat asigurări că nu va mai efectua raiduri în zonă, în timp ce palestinienii s-au angajat să nu mai lanseze tiruri de rachetă asupra teritoriului israelian. Peste 90 de rachete au fost însă lansate asupra sudului Israelului din noiembrie 2006.

Un posibil nou motiv de nemulţumire al grupărilor militante palestiniene îl reprezintă lucrărilor arheologice la Esplanada Moscheilor. Într-o scrisoare a ministrului israelian al Apărării, Amir Peretz, acesta cere oprirea imediată a lucrărilor, din cauza riscului unei escaladări şi deteriorări a situaţiei din domeniul securităţii. Acesta afirmă că lucrările provoacă distrugeri considerabile şi ar putea duce la declanşarea unor tensiuni în lumea arabă, în special într-un moment în care Israelul încearcă să calmeze situaţia cu palestinienii şi cu ţările arabe, care au protestat faţă de lucrările de la Esplanada Moscheilor.

Acord politic în teritoriile palestiniene

Facţiunile rivale din teritoriile palestiniene au convenit, în timpul convorbirilor de la Mecca, să acorde posturile-cheie din cadrul Guvernului unor lideri independenţi, depăşind astfel un obstacol în calea formării unui Cabinet de uniune naţională. Acestea au fost de acord cu ideea numirii a două personalităţi independente în funcţiile de miniştri ai Finanţelor şi Afacerilor Externe. De asemenea, la conducerea Ministerului de Interne va fi numit un independent, însă numele acestuia nu a fost încă decis.

Acordul privind formarea unui Guvern de uniune naţională ar putea ajuta la încetarea luptelor, ce s-au soldat cu moartea a peste 90 de palestinieni începînd din luna decembrie. Fostul ministru al Culturii, Ziad Abu Amr, a fost numit ministru al Afacerilor Externe, iar Salam Fayyad a fost desemnat ministru de Finanţe, un post pe care l-a mai deţinut anterior. Oficiali din cadrul Hamas si Fatah au confirmat numele acestora. Gruparea al-Fatah aştepta ca Hamas să propună un nume pentru funcţia de ministru de Interne, însă ideea unui personaj neutru a fost acceptată de ambele părţi. Toate cele trei portofolii au fost deţinute de Hamas după ce formaţiunea a cîştigat alegerile parlamentare de anul trecut, în defavoarea al-Fatah care beneficiază de sprijinul Occidentului. Al-Fatah va prelua cinci portofolii ministeriale minore, iar Hamas va ocupa opt ministere, inclusiv Economia, Munca şi Justiţia.

Acordul trebuie însă să fie aprobat de preşedintele Abbas, preşedintele al-Fatah, liderul Hamas, Khaled Meshaal şi de premierul palestinian, Ismail Haniyeh, care reprezintă tot Hamas. Aceştia s-au întîlnit în cursul serii de joi. Hamas intră în negocieri cu poziţia întărită, după ce preşedintele Bashar al-Assad a declarat că Siria va sprijini grupările Hezbollah şi Hamas, în pofida presiunilor exercitate de Statele Unite.



12