Screeningul, obligatoriu în lupta împotriva diabetului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Societatea de Neuropatie Diabetică:

Screeningul, obligatoriu în lupta împotriva diabetului

Sănătate 14 Decembrie 2018 / 16:30 628 accesări

Screeningul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune, subliniază specialiştii în domeniu. "Lupta împotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenţia primară şi continuă cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicaţii şi îngrijirea interdisciplinară completă. Neuropatia diabetică, una dintre complicaţiile cronice ale diabetului, afectează până la 66% dintre persoanele cu diabet. Deşi în multe cazuri pacienţii nu ştiu că au această complicaţie, neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătăţirea evoluţiei bolii (care, în lipsa unui control eficient, poate conduce la apariţia ulceraţiilor, un factor de risc pentru amputaţiile la nivelul picioarelor) şi reduce astfel impactul asupra calităţii vieţii", se arată într-un comunicat de presă transmis vineri, AGERPRES, de Societatea de Neuropatie Diabetică. Conform recomandărilor Asociaţiei Americane de Diabet 2018, screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 şi la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual, relevă sursa citată.

Screeningul presupune anamneza pacientului şi o serie de teste clinice, se explică în comunicat. "În jur de 1 din 10 pacienţi prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienţi are semne clinice de neuropatie", a explicat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, prof. dr. Gabriela Radulian, citată în comunicat.

Specialiştii subliniază că pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice prioritatea este asigurarea unui control glicemic eficient.12
Pagina a fost generata in 0.1602 secunde