SCRISOARE DESCHISĂ către ministrul Sănătății! E de viață și moarte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SCRISOARE DESCHISĂ către ministrul Sănătății! E de viață și moarte!

Sănătate 06 Iunie 2018 / 15:11 2454 accesări

Reprezentanții pacienților cu afecțiuni cronice trag un nou semnal de alarmă, susținând că accesul întârziat la medicamentele noi compensate, face victime! Astfel, Alianța Pacienților Cronici din Romania-APCR a înaintat o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

"Stimată doamnă ministru,

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 456, Hotărârea de Guvern nr. 380, pentru modificarea și completarea anexei la Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, prin care 19 noi medicamente au fost incluse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din țară noastră. Dorim să salutăm eforturile Ministerului Sănătății de a pune la dispoziția pacienților români, în regim compensat, medicamentele de care au nevoie.

După cum bine știți, pentru ca pacienții din România să poată primi aceste tratamente, este acum nevoie de pregătirea și publicarea protocoalelor terapeutice. Din practică, știm însă că acest demers durează, uneori chiar mult peste termenul de 30 de zile menționat în legislația aferenta (a se vedea accesul la medicamentele din HG 127, din 23 martie 2018).

Ca urmare, vă rugăm s6a ne sprijiniți și să vă asigurați că protocoalele terapeutice sunt publicate cu celeritate, pentru ca pacienții ce suferă de boli grave să poată avea acces fără întârziere, la noile medicamente. Vă adresăm această solicitare pentru că, în lupta cu boala, fiecare zi contează și nu dorim ca pacienții noștri să mai aștepte.

Propunerea noastră, care ar ajuta mii de pacienți, este ca odata cu publicarea Hotararii de Guvern, prin care este actualizată Lista medicamentelor gratuite și compesante, să fie publicate simultan și protocoalele terapeutice. Aceasta ar putea reprezenta o practică de succes în viitor, în condițiile în care comisiile de specialitate ar putea lucra la realizarea protocoalelor terapeutice imediat ce noile medicamente primesc aviz HTA pozitiv, din partea Agenției Naționale a Medicamentlui si Dispozitivelor Medicale.

Încă o dată vă rugăm, și sperăm, ca protocoalele terapeutice pentru noile molecule vor fi publicate la timp, în sprijinul pacienților români. Totodată, vă asigurăm de întregul nostru suport în găsirea celor mai bune soluții pentru îmbunătățirea sistemului de Sănătate, iar simultan, Ministerul Sănătății ar putea elabora lunar, completări ale listei de medicamente compensate.

Cu considerație,

Cezar Irimia

Președinte APCR"12