Scrisoarea unei învățătoare care face ravagii pe internet: Părinte drag… te rog, respectă-mă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scrisoarea unei învățătoare care face ravagii pe internet: Părinte drag… te rog, respectă-mă!
Educație 04 Octombrie 2015 / 18:59 76692 accesări 72 comentarii

Mihaela Codrean e o învățătoare care predă la Școala cu clasele I-VIII din localitatea sătmăreană Homorodu de Mijloc. Ea a postat, pe o rețea de socializare, o scrisoare către părinții elevilor din România. Textul a ajuns viral pe internet și a stârnit discuții aprinse. Redăm scrisoarea integral:

”Scrisoarea unei învățătoare de către parintii copiilor din clasă...din orice clasă!

in nou nu pot sa tac. Nu am fost atacată direct (nici nu se putea, sunt în pauză încă). Am auzit doar voci, ale diferitelor persoane, vorbind despre cadre didactice. Știti cum? Cu dușmanie, cu revoltă, cu ură în glas și în privire. Și nu, nu mai pot să tac. Deci scriu.

Părinte drag, tu poate nu realizezi câtă munca am depus eu până am primit o diplomă. O diplomă care să spună că sunt capabila să îți educ copilul. Nu știi că mă trezeam cu noaptea în cap pentru a termina un proiect de lecție, nu știi câte ore am fost asistată, criticată, șlefuită de dascălii mei la practică, nu știi că aveam zile cand abia mă târam spre casă, obosită și flamândă, nu țtii de weekenduri întregi în care decupam, pictam, confecționam materiale, până nu îmi simțeam degetele...sau spatele, sau sufletul. Dar anii grei au trecut și am obținut diploma. Și, lângă numele meu apare un frumos cuvânt, visat și râvnit: învățătoare...Dar anii de muncă nu s-au terminat.

Și, părinte drag, chiar dacă poate pare greu de crezut, eu îți iubesc copilul. Pe fiecare dintre ei, din clasa mea, din școala mea, din jurul meu. Și îmi iubesc munca. Chiar dacă am avut tentative de a o schimbă. Meseria de învățător, de dascăl, rămâne în sufletul meu, indiferent ce îmi va fi dat să mai trăiesc.

Acestea fiind zise, te rog TE ROG respectă-mă. Nu mă vorbi de rău, mai ales nu în prezența copilului tău. Nu îmi spune, cu reproș în glas, că fratele băiatului tău reușea să facă exerciții cu înmulțiri mai dificile în clasa a treia, decât fac eu cu copilul tău acum. Tu nu stii, dar programa s-a schimbat între timp. Și, ca mamă îți spun, fiecare copil e unic. Nu mă considera un dușman, ci un aliat. Și nu uita un lucru: eu singură nu voi reusi niciodată să-ți educ copilul, dacă nu am tot sprijinul tau, dacă tu nu continui acasă munca pe care o fac eu la clasă. Întreabă-ți copilul ce teme are. Pune-l să citească în plus. Ascultă ce are de spus. Și mai ales, nu astepta din partea mea să fac minuni. Sunt doar un om. Greșesc și eu, știu. Nu mă superi dacă îmi spui că am greșit, ci mă rănește tonul tău și atitudinea ta. Nu suntem șef și subaltern, tu și eu, ci o echipă. Iar câștigatorul va fi copilul tău.

Îti mulțumesc dacă ai avut răbdarea să citești tot. Și îți multumesc de o mie de ori mai mult dacă vei ține cont de ce ai citit, înainte de a adresa cuvinte jignitoare la adresa colegilor mei, dascălii de pretutindeni.”

Loading...

72 comentarii

mary 16:52:20 / 10 Decembrie 2015
lisa

Draga doamna invatatoare! Ca sa -ți practici meseria pe care o ai Îți trebuie liceul draga, doar atât, ce.i drept se făceau cinci și nu patru ani de liceu, însă draga doamna..... e totuși un liceu, sa nu exagerăm cu anii de studiu.

Răspunde | Raportează | | |-15
Gogu 17:58:41 / 10 Decembrie 2015
asta e Romania

eu observ ca te cam plangi, daca ti se pare greu incearca sa faci altceva, ca doar esti inteligenta...sau nu ?? E greu de asimilat critica stiu pentru ca eu lucrez in mediul privat si aici daca te plangi zbori, daca nu dai rezultate zbori !!!! ce zici? cat ai rezista in sistemul privat unde trebuie sa asculti criticile parintilor si sa te supui idei ca COPILUL ARE INTOTDEAUNA DREPTATE ???? E... ca sa aflii de la mine, intr-o tara mult mai civilizata nu ca asta a noastra mioritica daca maxim 2 parinti s-au plans despre invatatoare, aceasta este trimisa la recalificare, oricare este motivul parinitlor....tovarasa Invatatoare, eu cred ca esti total pe langa, ai fost si tu in alte tari in care chiar se vad rezultatele invatatorilor ???? Daca te duceai din curiozitate macar, aflai, ca acolo, copiii dupa ce pleaca de la scoala, parinitii nu trebuie sa continuie nimic cu ei acasa asa cum te-a invatat Androneasca...alta tovarasa !!!!! aici ai sfeclit-o cu teroia ta rau de tot !!! tovaraso !!! si...toti muncim pentru diploma, inginerul, medicul, soferul, mecanicul etc. deci e o stare de normalitate intelegi ??!!! DUPA diploma VINE TREABA adevarata CAND TREBUIE SA ARATI REZULTATE concrete !!!!! CA DEGEABA AI DIPLOMA DACA NU AI SI REZULTATE !!! SI NU REZULTETE IN SISTEMUL DE STAT IN CARE EU SUNT OBLIGAT SA ADUC COPILUL LA TINE CI IN SISTEMUL PRIVAT IN CARE ESTI CONCEDIATA IMEDIAT CE ESTI PRINSA....nu trebuie sa te respect pentru diploma intelegi ??? pentru ca exista riscul sa fi luat diploma cu spaga !!!!! STIU CA NU ESTI DE VINA ORICUM !! ESTI DOAR O VICTIMA COLATERALA A SISTEMULUI !!

Răspunde | Raportează | | |-16
Vica 18:11:49 / 10 Decembrie 2015
rusinos

Draga doamna Mary, daca dumneavoastra considerati ca un cadru didactic poate supravietui in actualul sistem de invatamant romanesc doar cu liceul, va inselati amarnic. Nu e nicio exagerare in privinta anilor de studiu...chiar sunt multi. Cu toate astea, cadrele didactice trec prin ei fara a se plange, pentru ca sunt impulsionate de ce se asteapta sa gaseasca la final in sistem. Si ghinion... Asa ca nu mai criticati cadrele didactice, pentru ca multi dintre noi, datorita lor am ajuns sa scriem astazi pe acest site...si multe, multe altele...

Răspunde | Raportează | | |+10
Elena 19:32:44 / 10 Decembrie 2015
respect

Le propun celor din mediul privat sa lucreze și la stat și apoi sa facă comentarii și comparații. ..mai ales în sistemul de învățământ. E posibil ca un cadru didactic sa fi lucrat și în mediul privat și la stat...doamna scotea în evidenta o problema care apare mereu în ambele sectoare - relația școală familie. Nu înțeleg de ce unii se simt așa de ofensați și se grăbesc sa critice și sa împroaște cu noroi...Aceasta invatatoare a vorbit la general..și cred ca așa este corect..asta nu înseamnă ca toată lumea este la fel.

MIKHAELA 19:57:17 / 10 Decembrie 2015
RASPUNS

1.In sistemul de invatamant ramanesc nu mai exista invatator fara facultate. 2. Invatatul nu se termina ,ca in alte meserii , cu facultatea. Urmeaza mai multe examene, mult mai grele ca cele din facultate: titularizare , definitivat, gradul I si gradul II , examene ce se dau la 3-4 ani si care necesita , cel putin, o vara sacrificata pentru studiu. 3. De fat a fi dascal nu este o meserie , e o vocatie, deaceea, necesita studiu, pregatire ,cel putin de 3-4 ore/ zi. 4. Pentru corectatul lucrarilor, tezelor si altor proiecte,cu creionul in mana, la fiecare propozitie si afirmatie, astfel incat elevul sa inteleaga ce a gresit, alte 2-3 ore. 5.Program / elev/ disciplina pentru rezolvarea deficientelor ,etc. 6. fiecare elev este o personalitate unica, ce necesita un comportament, o atitudine unica. CONCLUZIE:" DOMNULE" GOGU , DOAMNA INVATATOARE NU A SCRIS SCRISOAREA PENTRU DUMNEAVOASTRA. DUMNEAEI SE ADRESA ACELOR PARINTI RESPONSABILI SI CU EDUCATIE, CARE NU AVEAU DE UNDE STI CE INSEAMNA ACEASTA NOBILA "MUNCA".

Răspunde | Raportează | | |+17
Irina 20:01:31 / 10 Decembrie 2015
Respect va rog

Hmmmmm!!!! Uite cum nu am stiut eu ca doar cu liceu pot profesa ca si învățătoare sau ma rog educatoare in cazul meu !!!!!! Va anunt ca nu e suficient ,iar pe langa studii superioare trebuie sa faci muuuulte cursuri de perfecționare ,sa îți iei gradele didactice care nu se iau tocmai usor ,implica inspecții la clasa ( aici vb despre planuri de lectii făcute ,materiale didactice decupate ,colorate ,plastificate etc ). Da, imi iubesc meseria si da recunosc ca uneori as renunta la ea din cauza actelor care trebuiesc completate , a planificarilor peste planificari pe care tot trebuie sa le fac ,dar merg mai departe si ma bucur in fiecare dimineata cand intru in grupa si copii imi zambesc si ma saluta !!! Învățați sa respectați mai mult cadrele didactice !!!!

mimi 20:49:57 / 10 Decembrie 2015
Mergeti mai departe

Draga invatatoare, sunt de acord cu tot ce-ati scris . Greutati exista in toate meseriile, dar daca ne place ceea ce facem, putem continua. Cei care nu respecta meseria de invatator sau alt grad din invatamant nu au mai multa educatie decat copilul pe care il trimit la scoala. Sunteti invatator pt a invata copilul la scoala ( de aceea vine la scoala , sa invete ) nu pt a-l educa. Educatia vine de acasa , din familie. Rolul d-voastra este de a-l invata sa scrie , sa citeasca , sa numere, sa formeze o fraza,....... Mult sucees.

Florin 21:15:49 / 10 Decembrie 2015
Greseala fundamentala

Educația este un concept mult mai larg decat scris/citit/socotit. Mai mult de 75% din educație se face prin fapte si doar restul prin vorbe. Greseala pe care doamna învățătoare o scoate în evidență este ca atunci când critici "invatamantul in general si educatorii in special" critici si negi educatia si învățarea in ansamblul lor.

Dan 22:30:36 / 10 Decembrie 2015
Gogu

Draga Gogule...numele tau spune tot...esti sofer la privat...acum am inteles :)...te pup Gogule

Luminița 22:45:06 / 10 Decembrie 2015
Răspuns

Si oare cum s-a intrat intr-un liceu pedagogic??????Habar nu aveți ca erau 28 de locuri si sute de candidați !!!Dar de unde sa știți voi cei care ați absolvit un "Industial 7" apoi ați făcut o facultate privată si acum va dați mari licențiați

gina 23:39:56 / 10 Decembrie 2015
respect

mesajul scrisorii e simplu de descifrat, educarea oricarui copil se face daor prin colaborarea dascal familie. Daca dascalul este denigrat in prezenta copiilor, acesta isi pierde mult din autoritate si credibilitate, deci este greu de instruit la clasa implicit rezultztele elevului vor fi slabe.

Daniel 23:51:39 / 10 Decembrie 2015
Raspuns

O exprimare prea saraca pentru un cadru didactic. Prea simplu, prea ca la tara!!!

Madalina 06:52:40 / 11 Decembrie 2015
.....

Parerile sunt multe si foarte diferite. Ideea principala este ca unii parinti cer de la cadrele didactice ceea ce nu pot face ei acasa cu un singur copil. Mai nou, elevii nu mai respecta profesorii, injura in prezenta lor, mananca si vorbesc cu gura plina.....au un comportament greu de acceptat de oricine. Spunea cineva, in comentariile de mai sus, ca rolul nostru, al dascalilor e sa ii invatam sa scrie si sa citeasca. De acord! Dar ceea ce nu observa multi parinti, sau ignora, este faptul ca in aceasta goana dupa bani, la privat....sau stat...nu conteaza, uitati ca acesti copiii au nevoie in primul rand de afectiune si educatie ( cei 7 ani...). Eu personal ma atasez de acesti copiii, ii iubesc, ii ascult, fac mai mult decat cred parintii, si o fac neconditionat. Pacat ca desconsiderati munca noastra! Am lucrat si in privat si stiu cum e, dar ceea ce am de spus....numai criticati! Noi va respectam munca, dar si ca oameni! E usor! Cred ca e foarte important sa ne respectan reciproc!

MADALINA 07:06:35 / 11 Decembrie 2015
completare

Nu mai criticati! (Scriu de pe telefon ...scuze) Concluzie: E un subiect care nu poate fi clarificat prin mesaje trunchiate! Sunt oameni si oameni, profesori si profesori, parinti si parinti. Va doresc claritate in gandire si obiectivitate in afirmatii!

Claudia 08:12:16 / 11 Decembrie 2015
.......

Vorbim de pregatirea unui cadru didactic? Stiu oare cei care vorbesc de facultate ca nu demult a absolvi un liceu pedagogic era ca si cum ai abdolvi o facultate? Cel putin la noi s-a făcut carte mai mult decat se face in o gramada de facultati....apoi de ce e trebuie tot timpul sa punem la îndoială pregatirea acelei persoane? Cred ca mult mai importanta este facultatea vieții, a cunoașterii respectului fata de semeni, fata de munca fiecaruia oricare ar fi aceea. Succes in continuare doamna invatatoare si tuturor dascalilor, mai întâi vedeți fin partea cui vin criticile si apoi aplecați urechea la ele iar voi parintilor nu uitați ca fara noi cadrele didactice nici voi nu ati ajuns unde sunteti dar nici copiii vostri nu vor putea sa isi faca un viitor decent si respectabil.

123...5

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2151 secunde