Scumpirea creditării pune-n pericol firmele slabe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Iar se cerne business-ul

Scumpirea creditării pune-n pericol firmele slabe

Economie 23 Aprilie 2018 / 16:51 506 accesări
Analiștii se așteaptă ca dobânda medie la creditele luate de companii să urce la 6 - 8%, în 2018, de la 4,1% în 2017

Analiștii se așteaptă ca dobânda medie la creditele luate de companii să urce la 6 - 8%, în 2018, de la 4,1% în 2017

RISC MAJOR Cele mai bune investiţii s-au realizat atunci când costul finanţării a fost ridicat, iar accesul la finanţare a fost dificil, notează preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, într-un articol postat pe blogul său. Pe de altă parte, atunci când banii se obţin uşor şi ieftin se realizează cele mai proaste investiţii. Potrivit analizei realizate de preşedintele AAFBR, în contextul creşterii presiunilor inflaţioniste, dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru creditele noi contractate în lei de către companiile private ar trebui să crească până la 6 - 8%, pe parcursul anului curent, comparativ cu o medie de 4,1% înregistrată în 2017. „Un indicator foarte important, care reflectă capacitatea unei companii de rambursare a serviciului datoriilor contractate, este gradul de acoperire a dobânzilor prin profitul operaţional. Recomandarea este ca profitul operaţional să acopere de cinci ori cheltuielile privind dobânzile, tocmai pentru a permite o profitabilitate finală competitivă chiar şi în contextul creşterii costului de finanţare. Media acestui indicator pentru întreg mediul de afaceri activ în România este foarte aproape de acest prag, în 2016, respectiv 5,1. O parte dintre companii se vor regăsi într-o situaţie foarte delicată în anul curent, în condiţiile în care profitul operaţional va deveni insuficient pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor contractate. Mai exact, numărul companiilor cu risc major de insolvenţă va creşte de la 15% (în 2016), la 32% (la o dobândă medie practicată de 6%), 35% (la o dobândă de 7%) sau, respectiv, la 39% (la 8%)“, explică președintele AAFBR.

BANII IEFTINI NU-NSEAMNĂ SUCCES Potrivit spuselor lui Guda, din punct de vedere economic, face sens şi este corect faptul că finanţarea ieftină încurajează investiţiile, deoarece relansează consumul şi reduce povara financiară pentru dezvoltarea companiilor - „Totuşi, cred că o întrebare şi mai importantă pentru dezvoltarea mediului de afaceri pe termen lung, în ansamblul său, este următoarea: ce tip de investiţii sunt încurajate prin politica banilor ieftini şi uşor de accesat? Am analizat evoluţia tuturor proiectelor de investiţii realizate de toate companiile active în România. Investiţiile realizate în perioada 2010-2012, când nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni era cel mai ridicat şi accesul la finanţare a fost mai dificil (din cauza provizioanelor ridicate generate de rata creditelor neperformante), au fost singurele care au generat un randament mai mare de 5% în primul an, respectiv peste 10% după trei ani de la momentul investiţiei. Investiţiile realizate în perioada 2013 - 2015 se dovedesc ineficiente, în condiţiile în care nu vor genera un randament superior costului de finanţare“.

DE AȘTEPTAT Totodată, rata de supravieţuire a companiilor înfiinţate în perioada de creştere accelerată (perioada 2007 - 2008) este cea mai scăzută. Aceste companii s-au bazat pe un plan de afaceri foarte optimist, considerând nivelul foarte mare de creştere al PIB real din perioada respectivă. Investiţiile lor au fost calibrate la un nivel foarte mare de creştere economică, fără să considere scenarii de stres privind impactul crizei financiare pe plan local. De asemenea, ele au investit în active supraevaluate (terenuri, construcţii), pe fondul bulei imobiliare din perioada respectivă.

Taguri articol


12