Scutul de la Deveselu face senzație la nivel... declarativ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Câinii latră, ursul trece

Scutul de la Deveselu face senzație la nivel... declarativ

Externe 12 Mai 2016 / 16:10 738 accesări

Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit în sfârșit operaţional, de joi, evenimentul fiind marcat cu o ceremonie la care au luat parte oficiali americani, NATO și... autohtoni. Din păcate, momentul a fost luat mai în serios de ruși decât de președintele Iohannis, acesta limitându-se la o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București și neonorând cu prezența sa și a distinsei sale doamne adunarea de la Deveselu.

Secretarul general al NATO a vizitat, joi, alături de ministrul Apărării și de ministrul Afacerilor Externe, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est din Bucureşti, unde zilele acestea are loc exercițiul Dacian Lynx, de testare a capacității de comandă şi control a unităţilor pentru integrarea forţelor NATO din România şi Bulgaria. La conferința de presă de la finalul vizitei, Stoltenberg a declarat: ”În sud vedem violență, terorism, SI, instabilitate în Orientul Mijlociu și în nordul Africii. NATO se adaptează și răspunde și implementăm cea mai mare întărire a apărării colective de la Războiul Rece și până acum. Ne creștem prezența în partea estică a Alianței, inclusiv în România, și abilitatea de întărire a forțelor, dacă este necesar. NATO se confruntă cu provocări și amenințări de diferite tipuri și vedem în est că Rusia este din ce în ce mai hotărâtă, responsabilă pentru acțiunile agresive în Ucraina, anexarea ilegală a Crimeei și destabilizând estul Ucrainei”. Stoltenberg spune că, la București, Comandamentul NATO va fi operațional cu patru ani mai devreme față de anul 2022, cum era programat inițial, și că exercițiile decurg bine. Ministrul Mihnea Motoc a susținut că armata română este acum una modernă, ce aduce un plus de securitate în cadrul Alianței.

Momentul fierbinte al zilei a avut însă loc la 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu, la Baza Militară 99 din judeţul Olt, unde este scutul american antirachetă. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Trei baterii cu câte opt interceptoare de tip SM-3 sunt amplasate în Baza Militară. Standard Missile 3 (SM-3) reprezintă un sistem antirachetă naval, utilizat de Forţele Navale SUA pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croazieră şi cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis. Interceptoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6,55 metri şi un diametru de 0,34 metri, nu au încărcătură explozivă şi nu poartă încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ele sunt proiectate să distrugă rachetele ostile prin forţa impactului. Racheta are o autonomie de 500 km. Scutul antirachetă a costat aproximativ 400 de milioane de dolari pentru amenajarea facilităţii şi în jur de 40 de milioane de dolari - costuri anuale, aceste sume fiind suportate de SUA. România a investit 11,2 milioane de dolari în baza de la Deveselu. Pentru anul fiscal 2015, Agenţia de Apărare Antirachetă a SUA a solicitat Congresului o finanţare de 123 de milioane de dolari pentru finalizarea componentei de la Deveselu şi pornirea lucrărilor din Polonia.

Ca să ne mai taie din entuziasmul... Deveselului, Kremlinul a repetat că ”sistemul antirachetă din România este o ameninţare pentru Rusia, care va lua măsuri pentru a se apăra”.

Taguri articol


12