Se declanșează secesiunea și în Italia?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se declanșează secesiunea și în Italia?

Externe 20 Octombrie 2017 / 16:17 457 accesări
Președinții regiunilor Lombardia și Veneția vor mai multă autonomie față de Roma

Președinții regiunilor Lombardia și Veneția vor mai multă autonomie față de Roma

Regiunile italiene Lombardia și Veneția organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie, cu o tentă particulară după cel privind secesiunea Cataloniei, din Spania. Acest referendum, unul consultativ, este organizat la inițiativa președinților regiunilor Lombardia și Veneția, Roberto Maroni și Luca Zaia, membri ai formațiunii de extremă dreapta Liga Nordului. Locuitorii celor două regiuni trebuie să răspundă prin „da“ sau „nu“ la întrebarea dacă doresc forme suplimentare și condiții particulare de autonomie. "Contrar celui din Catalonia, acest referendum se înscrie în cadrul constituțional, care prevede posibilitatea pentru Parlament de a atribui aceste forme de autonomie regiunilor care le solicită", a explicat pentru AFP Nicola Lupo, profesor de drept constituțional la Universitatea Luiss din Roma.

Dacă rezultatul va fi pozitiv, Maroni și Zaia intenționează să ceară Romei mai multe competențe în infrastructură, sănătate sau educație, dar și puteri rezervate ale statului în materie de securitate și imigrație, care ar necesita o modificare a Constituției. Obiectivul lor este de a obține mai multe resurse, recuperând circa jumătate din solda fiscală actuală, diferența între ceea ce locuitorii plătesc ca taxe și impozite și ceea ce primesc drept cheltuieli publice. În prezent, aceasta se ridică la 54 de miliarde de euro pentru Lombardia și 15,5 miliarde de euro pentru Veneția.

REFERENDUM PROMOVAT DE EXTREMA DREAPTĂ

Datoria pe cap de locuitor în cele două provincii este mică, 73 de euro pentru Lombardia și 219 euro pentru Veneția, față de 407 euro media la nivel național. În plus, Veneția, cu 5 milioane de locuitori, și Lombardia, cu 10 milioane, se numără printre regiunile cele mai bogate ale Italiei, contribuind împreună la 30% din PIB-ul țării. Prin urmare, în opinia lui Maroni și Zaia, aceste regiuni virtuoase trebuie să fie recompensate. "Cei care vor face duminică demersul de a vota o vor face probabil pentru a spune „da“, cu atât mai mult cu cât întrebarea pusă este relativ consensuală", notează Lupo, însă adevărata problemă rămâne participarea la vot. În Veneția, aceasta trebuie să depășească 50% pentru ca scrutinul să fie validat, iar în Lombardia 40%.

Promovat de Liga Nordului, referendumul este susținut de partidul Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mișcarea Cinci Stele (populistă) și mai multe sindicate și organizații patronale. În schimb, formațiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut apel la populație să nu se prezinte la vot, denunțând irosirea banului public pentru un referendum-farsă. Partidul Democrat, aflat la guvernare, nu le-a trasat o linie alegătorilor săi, însă mai multe dintre numele grele ale partidului, cum este și primarul orașului Milano, au declarat că vor vota pentru autonomie mai largă.

Taguri articol


12