Se face lumină în Dosarul Mineriadei, la 25 de ani de la evenimente?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ciudat

Se face lumină în Dosarul Mineriadei, la 25 de ani de la evenimente?

Eveniment 21 Octombrie 2015 / 19:36 2120 accesări

Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității. Miercuri, el s-a prezentat la Parchetul Înaltei Curţi

Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității. Miercuri, el s-a prezentat la Parchetul Înaltei Curţi

Un subiect care se anunţă de pe acum a fi confiscat politic a tulburat ieri liniştea cetăţenilor României. Spunem asta pentru că nu putem crede că în 25 de ani nu s-a găsit un moment propice apariţiei acestui subiect şi, cu mai puţin de jumătate de an până la alegeri, s-a reuşit. Aşadar, la un sfert de secol de la mişcările sociale, şi nu numai, care au dus la căderea regimului Ceauşescu, unul dintre cele mai răsunătoare dosare ale istoriei recente, Dosarul Mineriadei, este scos la lumină de către procurori. Nume grele care au marcat această istorie s-au perindat ieri pe la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în încercarea de a lămuri lucruri întâmplate în urmă cu atât de mult timp. Potrivit uneia dintre aceste voci, lucrurile ar fi pentru procurori, cel puţin pentru cei militari, cât se poate de clare, dacă ţinem cont de declaraţia lui Gelu Voican Voiculescu, care a explicat că în acest dosar s-au făcut toate investigaţiile posibile, s-au luat declaraţiile de care a fost nevoie, la cald, nu după 25 de ani, şi că dosarul a fost clasat.

Printre numele grele pomenite mai sus se numără cel al fostului președinte Ion Iliescu, care este urmărit penal în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, urmată de moartea a patru persoane și rănirea altor trei, au declarat oficiali din PICCJ. Alături de el, şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu a călcat pragul PICCJ. La întrebarea dacă este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, acesta a răspuns: „Este o întrebare neroadă”. Petre Roman, care era premier în acea vreme, a precizat că nu cunoaşte dosarul şi nu vrea să intervină „absolut deloc” pe acest subiect. Nici Adrian Năstase, fost ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Roman şi în Guvernul Stolojan, nu a dorit să comenteze, pe motiv că nu cunoaşte Dosarul Mineriadei. Fostul preşedinte Emil Constantinescu a refuzat şi el să facă declaraţii referitoare la acuzaţiile aduse lui Ion Iliescu. Aceeaşi reacţie a venit şi din partea liberalului Mircea Ionescu-Quintus, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan, în perioada octombrie 1991 - 1992.

Toate aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care PICCJ a deschis, miercuri, începerea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990. S-a încercat de mai multe ori redeschiderea acestui dosar, însă fără succes până când procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluții de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz. L-au ajutat mult în luarea acestei decizii şi hotărârile CEDO de anul trecut, prin care România este obligată să continue investigaţiile în Dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Decizia a fost luată în cauza „Mocanu şi alţii împotriva României“, în care Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia „21 Decembrie 1989“ s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. CEDO a decis ca statul român să îi plătească Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost ucis de un glonţ în timpul Mineriadei, suma de 30.000 de euro pentru încălcarea dreptului la viaţă şi lui Marin Stoica, bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR, 15.000 de euro, pentru că ar fi fost torturat.

Evenimentele de la Mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 încoace de procurori miliari şi civili, sute de persoane fiind audiate ca martori şi alte câteva zeci, printre care mai mulţi oficiali, fiind puse sub învinuire. Inițial, în Dosarul Mineriadei au fost în atenţia procurorilor militari, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chiţac (decedat - n.r.), Victor Athanasie Stănculescu, fostul şef al Poliţiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de apărare şi fost şef al Statului Major General din Ministerul Apărării Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, generalul Dumitru Iliescu.



12