Se încing spiritele între Taiwan și China

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se încing spiritele între Taiwan și China

Externe 06 Iunie 2016 / 16:58 521 accesări

Taiwanul nu va recunoaște zona de apărare aeriană pe care Beijingul ar intenționa să o declare în Marea Chinei de Sud, a afirmat, luni, Feng Shih-kuan, noul ministru al Apărării de la Taipei. China revendică suprafeţe întinse din Marea Chinei de Sud, având dispute de ordin teritorial cu Filipine, Vietnam, Malaezia, Taiwan şi Brunei, toate aceste state având legături militare strânse cu Washingtonul. Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea că Beijingul ar putea declara o zonă de apărare aeriană în Marea Chinei de Sud, la fel cum a făcut în 2013 în Marea Chinei de Est.

Luna trecută, Tsai Ing-wen, din partea Partidului Democrat Progresist, formațiune politică pro-independență, a preluat puterea în Taiwan. Victoria în alegeri a taberei pro-independență vine după ce, timp de opt ani, Taiwanul a fost condus de o administrație care a încercat să cultive relații amicale cu Beijingul. China a fost criticată de Japonia și Statele Unite, după ce Beijingul a impus o zonă de apărare aeriană în Marea Chinei de Est, prin care avioanele care zboară prin zonă ar trebui să se identifice autorităților chineze. Beijingul nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat speculațiile cu privire la intenția de a declara o astfel de zonă în Marea Chinei de Sud, anunțând că o decizie în acest sens depinde de nivelul amenințărilor și are tot dreptul să impună o astfel de zonă. Recent, secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că Washingtonul ar considera o zonă de apărare aeriană chineză în Marea Chinei de Sud ca fiind o provocare și cu efect destabilizator. Luni, Kerry a participat la discuții la nivel înalt cu autoritățile de la Beijing, subliniind faptul că Statele Unite vor încerca să găsească o soluție pașnică la disputele din Marea Chinei de Sud. China s-a arătat iritată de misiunile americane de patrulare în zona insulelor revendicate de aceasta în Marea Chinei de Sud. Pe de altă parte, autoritățile americane au motivat că aceste misiuni au rolul de a garanta libertatea de navigație în zonă.

Ministerul Apărării de la Taipei a anunțat că va întări protecția insulei Pratas, în partea de nord a Mării Chinei de Sud, cât și a insulei Itu Aba din cadrul arhipelagului Spratly. Taiwanul va trimite muniție suplimentară pentru artileria antiaeriană staționată pe insula Itu Aba. Însă această măsură este una mai degrabă simbolică, întrucât aceste mijloace de apărare antiaeriană nu sunt prea eficiente. Ministerul a mai anunțat că Beijingul și-a întărit prezența militară în Marea Chinei de Sud, prin desfășurarea de sisteme antirachetă, drone și nave militare în zonă.



12