Se îndreaptă economia spre o aterizare dură?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismentul Fitch

Se îndreaptă economia spre o aterizare dură?

Economie 08 Iulie 2018 / 17:19 1775 accesări
Politica fiscală prociclică și expansionistă a slăbit finanțele publice ale României, avertizează Fitch

Politica fiscală prociclică și expansionistă a slăbit finanțele publice ale României, avertizează Fitch

Pentru moment, agenția de rating Fitch a confirmat ratingul României la BBB minus (în categoria recomandată pentru investiții), cu perspectivă stabilă, însă atrage atenția că relaxarea fiscală și politicile prociclice riscă să împingă deficitul bugetar peste pragul de avarie, de 3%, la 3,4% din PIB în 2018 și 3,6% în 2019. Economia României a stagnat în ultimul trimestru, iar avansul anual s-a redus de la 6,6 la 4,2%; în același timă, câștigurile obținute din creșterea rapidă a salariilor și reducerile de taxe au început să se atenueze. În acest context, Fitch nu exclude o aterizare dură a economiei autohtone, moment în care și ratingurile ar putea fi revizuite negativ.

STABIL, PENTRU MOMENT Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus“, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, însă avertizează că deficitul bugetar s-ar putea adânci spre 3,4% din PIB în 2018 şi 3,6% în 2019, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Plafonul de ţară al României a fost confirmat la „BBB plus“, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la „F3“. Ratingurile de tip „investment grade“ (recomandat pentru investiții - n.r.) atribuite României sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice şi de indicatorii privind PIB-ul per capita şi guvernanţa, care sunt în linie cu intervalul „BBB“. Cu toate acestea, relaxarea fiscală prociclică reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice, potrivit Fitch. Economia României a stagnat în ritm trimestrial, în perioada ianuarie - martie 2018, reducând avansul anual la 4,2%, de la 6,6% în trimestrul patru din 2017. Câştigurile obţinute de pe urma creşterii rapide a salariilor şi a reducerilor de taxe au început acum să se atenueze, în concordanţă cu opinia Fitch. Ca rezultat, agenţia a menţinut nemodificate estimările privind PIB-ul, care ar urma să crească cu 3,8% în 2018 şi 3,3% în 2019 - „Cu încetinirea semnificativă din primul trimestru, slăbirea indicatorilor privind încrederea în economie, înăsprirea politicii monetare, presiunile inflaţioniste mai ridicate şi reapariţia incertitudinilor externe, scenariul unei aterizări periculoase (hard-landing) apare ca un risc de deteriorare semnificativ“. Echilibrarea politicii fiscale cu stabilitatea macroeconomică va fi probabil dificilă pentru Guvern, se mai arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

FACTORI DE RISC PIB-ul per capita al României este proiectat să depăşească în 2018 nivelul mediu actual al statelor din categoria „BBB“. Comisia Europeană estimează că PIB-ul potenţial al României a ajuns la 4,1% anul trecut, de la o medie de 2,7% în ultimii cinci ani, datorită câştigurilor în productivitate, deşi se confruntă cu dificultăţi din cauza problemelor demografice. Între timp piaţa muncii se înăspreşte şi creşterea productivităţii continuă să rămână în urmă comparativ cu creşterea salariilor, apreciază Fitch - „Politica fiscală expansionistă a slăbit finanţele publice ale României. Deşi România a menţinut anul trecut deficitul bugetar la 2,9% din PIB, sub nivelul de 3% cerut de UE, a fost avantajată de creşterea economică solidă şi s-a bazat pe reducerea cheltuielilor cu investiţiile. Performanţa fiscală din 2017 nu poate fi susţinută, așa că e de așteptat ca deficitul bugetar al României să se adâncească spre 3,4% din PIB în 2018 şi 3,6% din PIB în 2019“. Nu-n ultimul rând, să spunem că principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o tăiere a ratingului României sunt deficitele fiscale ridicate, supraîncălzirea economiei sau aterizarea dură, care să submineze macrostabilitatea economică.12
Pagina a fost generata in 0.1722 secunde