Se modifică Codul Rutier. Imaginilor surprinse de camerele video de bord, folosite pentru sancționarea șoferilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se modifică Codul Rutier. Imaginilor surprinse de camerele video de bord, folosite pentru sancționarea șoferilor

Social 29 Iunie 2024 / 16:12 695 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care va fi permisă utilizarea imaginilor de pe camerele video de monitorizare a traficului, iar imaginile vor fi probă pentru aplicarea amenzilor de circulație care vor ajunge la domiciliul șoferului.

Astfel, se creează baza legală pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic.

Însă este elaborat totodată și un mecanism strict de utilizare a acestor imagini. Sesizarea depusă la poliție trebuie să cuprindă următoarele elemente:

  • extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
  • data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
  • locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
  • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
  • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

Pentru a preveni situațiile de abuz sau în care un șofer încearcă să se răzbună pe un altul, este impusă și o limită a numărului de plângeri.

Alte două modificări majore vizează procedura de testare pentru consumul de alcool sau substanțe interzise.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur
în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, prevede actul normativ.

A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima, iar dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.Ştiri recomandate

12