Se pregăteşte înscăunarea regelui Felipe al Vl-lea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proteste anti-monarhie în Spania

Se pregăteşte înscăunarea regelui Felipe al Vl-lea

Monden 04 Iunie 2014 / 00:00 779 accesări

Guvernul spaniol s-a reunit ieri într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba legea organică pentru reglementarea succesiunii la tron, aşa cum prevede articolul 57 al Constituţiei, după ce regele Juan Carlos l a abdicat în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias. În plus, Guvernul a mai aprobat şi o declaraţie instituţională de sprijin pentru monarhie.

Vocea străzii, însă, contestă monarhia. Mii de persoane au ieşit luni seară în marile oraşe spaniole, pentru a solicita convocarea unui referendum cu privire la continuitatea monarhiei. Circa 20.000 de oameni s-au adunat la Puerta del Sol din Madrid, iar alte câteva mii s-au strâns şi în piaţa centrală din Barcelona, cel de-al doilea oraş ca mărime din Spania şi capitala Cataluniei, provincie ce aspiră chiar la independenţă. Manifestanţii au fost convocaţi de diferite mişcări şi organizaţii sociale sau prin intermediul reţelelor de socializare. Membri ai unor partide politice, precum şi simpli cetăţeni au folosit hashtag-ul #ReferendumYA pentru a convoca, în zece oraşe, manifestaţii împotriva monarhiei şi favorabile instaurării celei de-a treia republici. Presa spaniolă a titrat şi că în unele oraşe europene, cum ar fi Paris, Bruxelles, Porto sau Berlin, au avut loc, de asemenea, manifestaţii antimonarhice, toate paşnice, la care au luat parte cetăţeni spanioli.

SPRIJIN POLITIC Constituţia Spaniei cuprinde un articol în care se face referire la abdicarea şefului statului şi renunţarea la drepturile de succesiune din partea moştenitorilor la tron. Articolul 57.5 al legii fundamentale prevede că abdicările şi renunţările la tron sau orice altă îndoială de fapt sau de drept care apare în ordinea succesiunii la tron se vor rezolva printr-o lege organică a Guvernului. Odată aprobată, legea organică va fi dezbătută şi, ulterior, adoptată în cele două Camere ale Parlamentului, pe rând, în Congresul Deputaţilor şi la Senat. În cele două Camere va fi nevoie ca legea să fie adoptată cu majoritate absolută. Este de aşteptat ca legea, care va cuprinde prevederi legate de succesiunea la tron şi proclamarea prinţului Felipe de Asturias, rege al Spaniei, sub numele de Felipe al VI-lea, să fie aprobată cu uşurinţă de Legislativ. Peste 300 de deputaţi, adică peste 86% din parlamentarii spanioli, ar urma să voteze favorabil, ei făcând parte din Partidul Popular şi Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, care sprijină monarhia. Ea se bucură de sprijin majoritar politic, însă persoanele cărora nu le place această formă de stat au fost invitate ieri de către premierul Mariano Rajoy să propună şi să prezinte reformarea Constituţiei. Acesta a reamintit că forma de stat a monarhiei constituţionale a fost aprobată de o amplă majoritate a spaniolilor, în 1978, când a fost adoptată legea fundamentală.

În funcţie de calendarul formalităţilor parlamentare, stabilit de grupurile politice din Legislativ, prinţul Felipe ar putea să fie proclamat rege al Spaniei chiar înainte de sfârşitul acestei luni. Potrivit Constituţiei, prinţul moştenitor se transformă automat în noul monarh, imediat ce devine efectivă abdicarea. Ulterior, trebuie însă să fie proclamat rege şi în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului şi să depună jurământul în plen.

UN CUCERITOR ÎN SERIE Regele Juan Carlos al Spaniei a declarat luni, în cadrul unui mesaj instituţional transmis în direct la radio şi televiziune, că, odată ce şi-a revenit din punct de vedere fizic, în urma operaţiilor suferite anul trecut, şi şi-a reluat agenda instituţională, a decis să pună capăt domniei şi să renunţe la Coroană în favoarea fiului său. ”Vreau ce e mai bun pentru Spania, căreia mi-am dedicat viaţa întreagă”, a afirmat monarhul. Despre decizia regelui, premierul Mariano Rajoy a afirmat că este una îndelung gândită, deloc improvizată şi care se bazează pe o idee la care monarhul a reflectat de mulţi ani, considerând că acum a venit momentul potrivit.

Regele Juan Carlos a şocat Spania cu abdicarea sa, însă reputaţia monarhului, popular cândva pentru uşurinţa cu care interacţiona cu publicul, a fost în ultimii ani afectată de un scandal de corupţie care i-a implicat pe fiica sa şi pe ginerele său, de furia publicului după o vânătoare de elefanţi şi de acuzaţiile că ar fi un cuceritor în serie. Cu doi ani în urmă, o carte semnată de Pilar Eyre a sugerat că Juan Carlos este un seducător profesionist, cu peste 1.500 de amante, şi că printre flirturile sale ar fi fost unul şi cu prinţesa Diana. Flirtul ar fi avut loc în 1986, în timpul unei vacanţe pe care prinţul şi prinţesa de Wales au petrecut-o alături de copii la palatul de vară al regelui, din Mallorca, în calitate de invitaţi al lui Juan Carlos şi ai soţiei sale, regina Sofia. Aceasta a fost prima dintre cele patru vacanţe la malul mării petrecute de familia regală britanică cu verii săi spanioli. Potrivit lui Pilar Eyre, regele i-ar fi făcut ”avansuri tactile” Dianei, pe atunci în vârstă de doar 25 de ani. Prinţesa a negat că ar fi avut loc vreun incident nedorit, însă a recunoscut că, ”deşi regele este fermecător, acesta este şi un pic prea galant”.

Deşi avansurile sale către prinţesa Diana au fost respinse, regele, care iubeşte vânătoarea, elicopterele şi ambarcaţiunile de viteză, nu a avut probleme în a atrage sexul opus. La Madrid se cunoştea faptul că regele era un afemeiat plin de entuziasm şi că singura femeie cu care acesta nu îşi petrecea timpul era soţia sa. În 2012, s-a relatat că cei doi nu mai împărţiseră patul de 35 de ani, iar potrivit lui Pilar Eyre, pentru Sofia, cea mai mare umilire conjugală a venit la doar câteva luni după ce Juan Carlos a devenit rege. Regina Sofia a decis să-l surprindă pe monarh, care plecase la o vânătoare la care el o convinsese să nu meargă, ajungând la locul în care se afla acesta, la miezul nopţii, doar pentru a-l descoperi pe rege în compania unei cunoscute actriţe spaniole!

Taguri articol


12