Secetă cumplită în Dobrogea până la sfârşitul lui august

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secetă cumplită în Dobrogea până la sfârşitul lui august

Social 23 August 2017 / 15:14 619 accesări

Conținutul de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar pe acest fond ritmurile vegetative ale plantelor vor fi întârziate, reiese din prognoza agrometeorologică valabilă în intervalul 23 - 29 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

PORUMB Conform estimărilor specialiștilor, în cultura neirigată de porumb, conținutul de apă pe profilul de sol 0 - 100 cm se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și local extremă) în Maramureș și Banat, cea mai mare parte a Moldovei, Olteniei și Transilvaniei, sudul Crișanei, izolat în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, vestul, sud-estul și nordul Munteniei. Porumbul își va definitiva mătăsirea (100%), aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte, ceară și deplină (10 - 100%).

Prognoza de specialitate arată că, pe fondul menținerii deficitelor de umiditate în sol, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite, înregistrându-se îngălbenirea sau uscarea prematură a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, izolat fiind posibilă deprecierea stării de vegetație, îndeosebi la culturile înființate tardiv.

FLOAREA SOARELUI Astfel, în funcție de data semănatului, floarea soarelui va parcurge maturitatea în ceară și deplină (10-100%), izolat fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.

SFECLĂ DE ZAHĂR ŞI CARTOF Cultura de sfeclă de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se vor continua creșterea tuberculilor, veștejirea vrejilor și recoltarea, în cea mai mare parte a bazinelor specializate.

POMI FRUCTIFERI În toate plantațiile, pomii fructiferi se vor afla în fazele de creștere și coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, precum și recoltarea la speciile ajunse la maturitatea tehnologică.

VIȚA-DE-VIE Vița-de-vie va parcurge creșterea boabelor și acumularea zaharurilor, precum și coacerea și începutul recoltării la soiurile timpurii de masă.

CUM VA FI VREMEA ÎN PERIOADA MENŢIONATĂ

Condițiile agrometeorologice menționate vor fi favorabile desfășurării lucrărilor agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc.), îndeosebi în zilele fără precipitații. Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM arată că, în primele zile ale intervalului analizat, va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care se va produce o încălzire treptată a vremii, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 și 24 de grade Celsius la începutul perioadei, limite apropiate de normele climatologice, și în ecartul 19 - 27 grade spre sfârșitul intervalului. De asemenea, maxima aerului va fi cuprinsă între 20 și 33 de grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar minimele vor oscila între 7 și 21 de grade Celsius. Totodată, se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi la începutul intervalului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1844 secunde